Na vrhuncu smo toplinskog vala temperature do 38 stupnjeva

Na vrhuncu smo toplinskog vala temperature do 38 stupnjeva
Vrhunac je toplinskog vala. Cijela je obala u crvenom no, osvježenje stiže u ponedjeljak, kada se očekuje velik pad temperature, a time i kraj velikih vrućina.
Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće s najvišom dnevnom temperaturom između 33 i 38 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu. Uglavnom u zapadnoj Slavoniji poslijepodne mala mogućnost lokalnih nestabilnosti.  Vjetar većinom slab jugozapadni i jugoistočni. Slično vrijeme predviđa se i za nedjelju kada će prema DHMZ biti pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. uz mala mogućnost lokalnih nestabilnosti i Istri i zapadnoj Slavoniji. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo u jačanju na umjereno, na otvorenom i jako. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu od 23 do 27, a najviša dnevna uglavnom između 32 i 37 °C.Zbog velikih vrućina Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute. Liječnici ponavljaju da su najugroženiji stariji, djeca i bolesnici, pogotovo kronični.- Nekritično ponašanje svih nas, ne prepoznajemo svoje granice, izlažemo se vrućini i suncu i onda naročito kod onih koji su bolesni, odnosno imaju neke bolesti, dolazi do pogoršanja toga stanja, rekao je Jakov Aranza, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.
Neira Puizina Ivić, dermatologinja splitskog KBC-a, upozorila je na opasnosti od pretjeranog sunčanja jer koža sve pamti.  - Ove godine ćete izgorjeti, međutim sa starenjem gubimo mogućnost oporavljanja stanica koje stradaju na Suncu. Greške se nagomilavaju i neminovno, pogotovo kod osoba svjetlije puti, dolazi do različitih degenerativnih promjena i stvaranja karcinoma. To najčešće bude nakon 50. godine, rekla je liječnica.     
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.