Vraćamo se na zimsko računanje vremena, evo što se pritom sve mijenja

Vraćamo se na zimsko računanje vremena, evo što se pritom sve mijenja

Pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, sa 3 na 2 sata, u nedjelju završava ljetno računanje vremena, a time se mijenja razdoblje tarifa za obračun električne energije. Obvezna vožnja s upaljenim svjetlima i tijekom dana počinje od 1. studenoga.

Prestankom ljetnog računanja vremena razdoblje više tarife za obračun električne energije je od 7 do 21 sat, dok se po nižoj tarifi obračunava od 21 sat do sedam sati ujutro.

Prelasci na ljetno računanje vremena, kojima se u svijetu koristi više od 100 zemalja i ovisi o njihovu geografskom položaju, u Europskoj uniji već su dulje vrijeme predmet rasprava, no odluka o jedinstvenom računanju vremena nije donesena.

Europski parlament podržao je, naime, u ožujku 2019. prijedlog Direktive, kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta se odluka o odabiru ljetnog računanja vremena.

No, sve je zapelo na Vijeću EU-a pa se nastavilo s pomicanjem kazaljki. Ono je u Hrvatskoj regulirano Uredbom koju donosi Vlada te će ljetno računanje vremena ponovno početi posljednjeg vikenda u ožujku, s pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.