HGK na šestom Europskom parlamentu poduzetnika

HGK na šestom Europskom parlamentu poduzetnika

Više od 700 poduzetnika iz 31 europske zemlje sudjelovalo je na šestom Europskom parlamentu poduzetnika u Bruxellesu te s EU parlamentarcima raspravljalo o ključnim ekonomskim temama i izazovima s kojima se susreću.

Neizvjesnost vezana uz cijene energije kao i lance opskrbe stvorila je pritisak na poduzetnike, ali i definirala glavne teme ovog događaja. Uz navedeno, nedostatak kvalificirane radne snage u Europskoj godini vještina nametnuo se kao jedna od ključnih tema, ali i prilika za razmjenu iskustava i ideja između europskih parlamentaraca i poduzetnika.

Europski parlament poduzetnika je, između ostalog, forum na kojem gospodarstvenici imaju priliku kreatorima politika iznijeti svoje stavove o tome kako politike EU utječu na poslovnu zajednicu. U izaslanstvu Hrvatske
gospodarske komore predvođenom glavnom tajnicom HGK Marinom Rožić sudjelovali su predstavnici Infobipa, KING ICT-a, INA-e, Rive sunca, President Hotela, Amadria Parka, Spegre, Tachografa.

"Sudjelovanjem u radu Europskog parlamenta poduzetnika Hrvatska gospodarska komora još jednom potvrđuje svoju vodeću ulogu u predstavljanju i zagovaranju interesa hrvatskih poduzetnika i hrvatskog gospodarstva. Izazovi naših poduzetnika također su prvenstveno nedostatak kvalificiranih rada, prekvalifikacija, cijena rada, nedostatak i cijene sirovina. Ovo nam je još jedna prilika da doprinesemo kreiranju politika i odluka na europskoj razini koje će uvažavati potrebe poduzetnika", rekla je glavna tajnica HGK Marina Rožić .

„Kada je riječ o energetici, istaknuo bih važnost suradnje zemalja na proširenju kapaciteta u promijenjenim okolnostima, u kojima cijela Europa traži alternativne pravce opskrbe, ali iu kontekstu daljnje tranzicije prema zelenoj energiji. Primjerice, LNG terminal u Hrvatskoj kao regionalno energetsko čvorište doprinio je pristupačnoj cijeni energije u Europi.Sudjelovanje na ovom događaju u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Eurochambresa omogućilo nam je slanje poruke i povezivanje sa sudionicima iz drugih zemalja, “ rekao je član hrvatskog izaslanstva Emanuel Kovačić, direktor Sektora za odnose s vanjskim subjektima Ine.

Predsjednik Eurochambresa Vladimír Dlouhý otvarajući skup istaknuo je kako su ovo godine izazova za poslovnu zajednicu na razini EU i u cjelini. Istaknuo je i važnost ovakvih susreta, posebice u svjetlu nadolazećih europskih izbora na kojima ekonomske teme moraju biti ključne.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.