HGK pokreće prvi integracijski program za strane radnike u Republici Hrvatskoj - Welcome to Croatia

HGK pokreće prvi integracijski program za strane radnike u Republici Hrvatskoj - Welcome to Croatia

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleučilištem Edward Bernays pokreće edukacijski program Welcome to Croatia s ciljem integracije stranih radnika u društvo i poslovnu zajednicu, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Ciklus radionica započinje u Puli gdje će od 25. do 29. ožujka strani radnici iz sektora turizma učiti o specifičnostima Hrvatske kao zemlje domaćina u kontekstu nacionalnog identiteta, društvenih i kulturnih normi i vrijednosti, ali i naučiti osnove hrvatskog jezika, upoznati se sa zakonodavnim okvirom, osnovama zaštite na radu te će unaprijediti poslovne norme u kontekstu rada sa strankama, rješavanja pritužbi klijenata, sigurnosnih postupaka u hitnim slučajevima i poslovnog bontona općenito.

Dobrodošli u Hrvatsku interdisciplinarni je obrazovni program koji odgovara na izazove integracije i temeljnog osposobljavanja državljana trećih zemalja u Hrvatskoj, kao pomoć za lakše uključivanje u društvene tokove i rad u tercijarnom sektoru.

„Osluškujući potrebe gospodarstva, ali i pozive iz raznih društvenih sfera da je potrebno početi provoditi programe integracije sve većeg broja stranih radnika koji dolaze u našu zemlju, krećemo u realizaciju programa koji će strane radnike upoznati s osnove hrvatskog društva i poslovne norme s obzirom na to da se ove godine očekuje izdavanje preko 170.000 novih radnih dozvola, vjerujem da u sinergiji s HZZ mjerom bonova za učenje hrvatskog jezika za strance možemo pridonijeti njihovoj integraciji u naše društvo .integracijske i useljeničke politike, kako bi Hrvatska privukla i zadržala kvalitetnu radnu snagu“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović .

U prvom koraku planirano je održavanje 10 ciklusa edukacija u većim gradovima u Hrvatskoj. Program se izvodi uživo, na engleskom jeziku, u sjedištu HGK županijskih komora ili kod poslodavca, ukoliko postoji interes za cijelu grupu.

Program Welcome to Croatia traje pet dana, ukupno 30 školskih sati, a provodit će se u grupama do 30 polaznika. Najveći broj sati, 12, odnosi se na predmet Izvrsnost u poslovnim odnosima koji će, između ostalog, obrađivati ​​teme poput razumijevanja potreba klijenata i kolega te na predmet Osnove hrvatskog jezika koji uključuje 9 sati. sati nastave svakodnevnih izraza i jednostavnih fraza, te osnovnih stručnih pojmova i razgovornih situacija.

Osim toga, program će kroz 6 sati kolegija Hrvatska povijest, društvo i kultura omogućiti stranim radnicima da lakše razumiju društveno i poslovno okruženje u koje su došli živjeti i raditi, dok će kroz kolegij Pravna sigurnost i usklađenost zakonom će im se osigurati lakše snalaženje među pravnim normama u Hrvatskoj.

Program je namijenjen svim stranim radnicima, a nude se moduli posebno prilagođeni sektoru turizma, građevinarstva, logistike i trgovine, gdje danas u Hrvatskoj radi najviše stranih državljana.

Program osigurava stjecanje potrebne razine komunikacijskih, pravnih i stručnih vještina, temeljnih jezičnih kompetencija te poslovnih znanja i kompetencija potrebnih za uključivanje stranih radnika na tržište rada i rad s gostima, klijentima i kolegama na hrvatskom govornom području.

Nakon odslušanih svih modula i ispunjenja svih obveza na programu, Hrvatska gospodarska komora i Veleučilište Edward Bernays polazniku izdaju potvrdu kao dokaz o uspješno završenom programu. Uz potvrdu, polazniku se izdaje i dodatni dokument tzv prilog certifikatu, čija je svrha pružiti neovisne podatke o programu radi lakše transparentnosti pred poslodavcem u Hrvatskoj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.