Osigurana sredstva za obnovu zdravstvenih i visokoškolskih ustanova diljem Zagreba

Osigurana sredstva za obnovu zdravstvenih i visokoškolskih ustanova diljem Zagreba

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti otvorenja cjelovito obnovljene zgrade Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, u čiju je obnovu nakon potresa uloženo gotovo 15 milijuna eura, a namijenjena je za obrazovanje studenata medicine i sestrinstva, kao i za izobrazbu zdravstvenih profesionalaca. Obišao je i zgradu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čija je obnova u završnoj fazi, te je istaknuo kako je za obnovu zdravstvenih ustanova u Zagrebu osigurano 650 milijuna eura, dok će se u obnovu zgrada visokoga školstva uložiti milijardu eura. Posjetio je i Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, gdje je sudjelovao na stručnom skupu Predstavljanje projekta Kampus Borongaj, poručivši kako Vlada podržava ovaj projekt, koji će, kako je kazao, doprinijeti razvoju gospodarstva, zadržavanju mladih u Hrvatskoj i učiniti Hrvatsku još boljom.

Na otvorenju obnovljene zgrade Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, na kojem su uz predsjednika Vlade, sudjelovali i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, te ministar zdravstva Vili Beroš, Plenković je istaknuo kako je samo za obnovu zdravstvenih ustanova u Zagrebu osigurano oko 650 milijuna eura, dok će se u obnovu zgrada visokoga školstva uložiti milijardu eura.
 
"Dolazimo u fazu dovršetka obnove sve više objekata. Za mjesec dana bit će dovršen i bivši Higijenski zavod, a današnja zgrada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Uskoro će biti dovršene i druge cjelovito konstrukcijski obnovljene zgrade fakulteta i bolnica", kazao je.
 
Pritom je izrazio nadu kako će ljudi sve manje odlaziti iz Hrvatske u druge zemlje u potrazi za većom zaradom, s obzirom na to da je Hrvatska dosegnula 76 posto prosjeka razvijenosti Europske unije.
 
"Došli smo na razinu Mađarske, za nekoliko godina bit ćemo između 80 i 82 posto. Postoji nepisano pravilo kada zemlja prijeđe 80 posto prosjeka razvijenosti Europske unije, onda trend iseljavanja gotovo u potpunosti staje. Nakon toga nema više razloga ići negdje drugdje radi veće plaće", poručio je premijer.
 
Ravnateljica Škole Mirjana Kujundžić Tiljak i dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Slavko Orešković zahvalili su Vladi što je sva potrebna sredstva za obnovu Škole osigurala iz europskih fondova, kao i za 87 milijuna eura za obnovu Medicinskog fakulteta. 
 
Škola nije prestala s radom niti za vrijeme pandemije, niti nakon potresa 2020. godine, u kojem je pretrpjela velika oštećenja, istaknula je Kujundžić Tiljak, nego je nastavila s radom na drugim lokacijama, i to u nesmanjenom opsegu.
 
Ovo je samo prva u nizu obnovljenih zgrada Medicinskog fakulteta, za dva mjeseca imat ćemo potpuno obnovljen Zavod za patologiju, istaknuo je Orešković, a s početkom nove akademske godine bit će obnovljeni i zavodi za histologiju, fiziologiju, kemiju, biologiju, anatomiju, sudsku medicinu, te farmakologiju.
 
Hrvatska povećala ulaganja u znanost
 
Predsjednik Vlade obišao je danas i Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, gdje je sudjelovao na stručnom skupu Predstavljanje projekta Kampus Borongaj na Fakultetu prometnih znanosti, te objekte Tehničko veleučilište u Zagrebu, koji se uređuju na Kampusu.
 
Vlada podržava projekt, koji naredne godine zajedno s partnerima može smireno realizirati, posebno ako bismo privukli interes gospodarstva, kazao je premijer, podsjetivši kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ocijenilo projekt zanimljivim, te je dodao da će njegova realizacija osvježiti glavno hrvatsko sveučilište, doprinijeti razvoju gospodarstva, zadržavanju mladih u Hrvatskoj i učiniti Hrvatsku još boljom.
 
Dodao je kako je Hrvatska povećala ulaganja u znanost s 1,6 milijardi eura 2016., na 3,3 milijarde eura danas, odnosno s 0,96 posto BDP-a na današnjih 1,43 posto BDP-a.
 
„Sveučilište u Zagrebu kičma je hrvatskog obrazovnog sustava i važno za razvoj zemlje, te je jako važno za četiri strateške teme razvoja Hrvatske do kraja desetljeća, a to su demografski razvoj, dekarbonizacija, digitalizacija i obrazovanje“, poručio je predsjednik Vlade.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.