Za provedbu zelene tranzicije ključan je pristup različitim modelima financiranja

Za provedbu zelene tranzicije ključan je pristup različitim modelima financiranja

Ostvarenje zelene tranzicije zahtijevat će velika ulaganja, brojne izmjene nacionalnog zakonodavstva, ali i bolju suradnju privatnog i javnog sektora, države i investitora kako bi Europa, a time i Hrvatska, ostale konkurentne na svjetskom tržištu, istaknuto je na Dan hrvatskih financijskih institucija - Konferencija o održivom financiranju , koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora, pod pokroviteljstvom Ministarstva financija iu partnerstvu s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga.

U fokusu ovogodišnjeg izdanja konferencije Dana hrvatskih financijskih institucija je održivost, ne samo u kontekstu financiranja zelene tranzicije, već i u smislu osiguravanja dovoljnih izvora financiranja iz domaće financijske industrije za razvoj gospodarstva.

S obzirom na bankocentričnu prirodu hrvatskog financijskog sektora, potrebno je razviti alternativne izvore financiranja kako bi poduzeća imala više izbora i fleksibilnosti u planiranju ulaganja.

„Zelena tranzicija otvara brojne mogućnosti, ali i prepreke s kojima se mnoge industrije već danas susreću, posebice energetski intenzivni sektori koji su posljednjih godina suočeni s dvostrukim izazovom, kako iz tekućeg poslovanja alocirati povećana sredstva za energente, dok istovremeno planiranje kapitalnih ulaganja i prilagodbe novim ekološkim standardima te povećanje udjela obnovljivih i alternativnih izvora energije. Pristup različitim modelima financiranja od ključne je važnosti za razvoj gospodarstva“, rekao je Luka Burilović , predsjednik Hrvatske komore. trgovina.

„Ponuđeni modeli trebaju zadovoljiti nekoliko kriterija, između ostalog, osigurati dugoročnu profitabilnost, ponuditi ravnotežu između kolaterala i rizika plasmana, omogućiti bolju koordinaciju državnih i privatnih financijskih institucija, te poticajnom poreznom politikom poticati ulaganja u zelene tehnologije, “ rekao je Burilović.

Ministar financija Marko Primorac podsjetio je na značajan iskorak u cilju unapređenja domaćeg tržišta kapitala koji je učinjen kroz prvo izdanje državnih obveznica prvenstveno namijenjenih malim ulagačima u prvom krugu te upisom trezorskih zapisa za građane kroz dva poziva.

"Ovim javnim pozivima želimo proširiti investicijsku bazu, bazu investitora na tržištu kapitala i povećati razinu financijske pismenosti. Nastavljamo s razvojem tržišta kapitala, a trenutno radimo na prvom strateškom okviru za unapređenje tržišta kapitala, pri čemu ćemo se posebno fokusirati na jačanje primjene koncepta održivosti u financijskom sektoru Upravo s ciljem poticanja aktivnijeg usmjeravanja privatnog kapitala prema održivim gospodarskim aktivnostima, krajem 2023. Vlada Republike Hrvatske uspostavila je platformu 'Forum za potporu održivom financiranju' koja će biti jedinstvena točka za razmjenu informacija s ciljem osiguranja potpore financijskom sektoru u Hrvatskoj pri financiranju prijelaza na održivo gospodarstvo te pružanja potpore u usklađivanje s regulatornim zahtjevima u području održivog financiranja“, istaknuo je ministar Primorac.

"HANFA, kao jedan od regulatora na domaćem financijskom tržištu, ostat će aktivno uključena u implementaciju europskih i nacionalnih propisa koji će poticati održivo gospodarstvo. Regulativa je složena i prema prvim iskustvima na europskoj razini, U prvim godinama posebno je važna edukacija i poticanje cjelokupnog tržišta. Naši izdavatelji na Zagrebačkoj burzi očekuju implementaciju Direktive o korporativnom izvješćivanju o održivosti, a također je i nova Direktiva EU o dubinskom ispitivanju održivog poslovanja. Najavljeno je da će to biti korak naprijed za velike promjene u šumi novih propisa, a posebno će biti važno spriječiti tzv. sigurno će pomoći zelenom financiranju da postigne svoj cilj, iako cijela transformacija zahtijeva dodatne troškove, ohrabruje činjenica da nove generacije mladih investitora preferiraju održiva ulaganja jer dugoročna dobrobit nema cijenu niti alternativu za okoliš i zajednicu“, rekao je Jurica . Jednačak , član Upravnog vijeća HANFA-e.

Iako su kratkoročno ulaganja u zelenu tranziciju značajna, dugoročno dovode do povećanja vrijednosti, naglasio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u izlaganju Ulaganja u klimatsku tranziciju u Hrvatskoj: Kako financirati ih?.

"Za uspjeh klimatske tranzicije nužna su visoka ulaganja, pri čemu se osim javnog sektora očekuju i značajna ulaganja privatnog sektora. Što se tiče financiranja ulaganja poduzeća, treba uzeti u obzir činjenicu da se poduzeća oslanjaju Sve manje na bankovne kredite Zbog iznimne potrebe za financiranjem ulaganja u klimatsku tranziciju, kao i zbog njihove dugoročne koristi, važno je da svoj doprinos daju svi dionici - od vlasnika i menadžera poduzeća, preko banaka i drugih. vjerovnicima, nositeljima ekonomske politike“, rekao je Vujčić.

Na konferenciji se govorilo io mogućnostima financiranja poslovanja i razvoja poduzetnika od strane različitih financijskih institucija, ulozi financijskih institucija u tranziciji prema održivom gospodarstvu te o budućnosti domaćeg tržišta kapitala iz perspektive različitih dionika.

U aktivnostima stvaranja strateškog okvira za razvoj hrvatskog tržišta kapitala sudjeluju svi relevantni dionici, uključujući HGK i udruge koje okupljaju financijske institucije unutar HGK.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.