Poslovni forum o nekretninama: U nadolazećem ciklusu otvara se novi potencijal

Poslovni forum o nekretninama: U nadolazećem ciklusu otvara se novi potencijal

Tržište nekretnina ušlo je u novi ciklus - došlo je do usporavanja tržišta, što se prvenstveno očituje u padu prometa nekretninama, rečeno je na otvaranju 37. Poslovnog foruma nekretninama koji organiziraju Hrvatske gospodarske komore i Udruge poslovanja nekretninama HGK i održava se u Zadru.

Maja Bogović , direktorica Sektora trgovine HGK, istaknula je kako je tržište nekretnina vrlo važan faktor za razvoj hrvatskog gospodarstva.

 „HGK i dalje želi podržati sektor pravovremenim informiranjem o promjenama odluka i propisa, kako bi mogli što bolje planirati svoje poslovanje, ali i stručnim obrazovanjem. “Razumijevanje i predviđanje trendova ključno je za usmjeravanje naših strategija i osiguranje održivog rasta i razvoja u ovom dinamičnom sektoru u budućnosti”, rekao je Bogović.

Rast kamata i pad tržišta u mnogim zemljama EU, nedovoljna proizvodnja novih stanova za srednje i slabije platežne klijente te nerealna očekivanja prodavatelja stanova, posebice onih starije gradnje, snažno su utjecali na tržište nekretnina.

“Sve je to dovelo do velikog rasta traženih cijena stambenih nekretnina u posljednjih nekoliko godina. O neodrživosti takvog pristupa tržištu govori pad prometa u 2023. godini za čak 6,9 posto te pad kupnje stranaca za 7,1 posto", rekao je Dubravko Ranilović , predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Većina nekretnina, posebice rabljenih, ne može se prodati na tržištu po traženim cijenama, pa će, smatra Ranilović, vlasnici uskoro morati uskladiti cijene ako žele pronaći kupce.

Tržište nekretnina u Hrvatskoj i dalje je polarizirano. S jedne strane, tržište je vrlo aktivno u Zagrebu i na obali, dok je u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj potražnja i aktivnost znatno niža, s izuzetkom nekoliko većih gradova. No, prema riječima Ivana Bižanovića , dopredsjednika Udruge, po tom pitanju primjećuju se određene promjene.

“Nije to dinamika kakvu svi priželjkujemo, ali ipak se vide pozitivni trendovi. Puno se manje govori o potencijalu tržišta nekretnina u Slavoniji, Lici, Dalmatinskoj Zagori i središnjoj Hrvatskoj, ali nije zanemariv. Gledajući po regijama, imamo izvrsne primjere pozitivnog utjecaja razvoja gospodarstva na sektor nekretnina, od turizma do energetike, i vjerujemo da će taj trend biti sve vidljiviji“, rekao je Bižanović. 

U fokusu proljetnog izdanja Foruma nekretnina je pitanje pristupačnosti stanovanja, za koje je rečeno da je jedno od najvažnijih, kako za tržište nekretnina, tako i za društvo u cjelini. Rješavanjem ovog pitanja, između ostalog, zaustavio bi se negativan trend iseljavanja stanovništva iz zemlje. Zaključeno je da će se pitanje pristupačnosti morati riješiti uključivanjem većeg broja dionika na tržištu, te da iskustva posrednika u prometu nekretnina mogu dati dobre pokazatelje za kreiranje stambene politike koja je nužna za dugoročno rješenje. ovom pitanju. 

Više od dva desetljeća nekretninski forum središnji je događaj na kojem se struka okuplja kako bi se informirala o novostima i razmijenila iskustva. Osim analize tržišta nekretnina i predstavljanja očekivanja za naredno razdoblje, na Forumu u Zadru bit će predstavljeni makroekonomski trendovi, Etički kodeks, pravosudna praksa, a neke od tema su sprječavanje pranja novca, zemljišne knjige, visoko -kvalitetno projektiranje zgrada, te utjecaj umjetne inteligencije na sektor.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.