In memoriam Jakši Kušanu

In memoriam Jakši Kušanu

U Zagrebu je jučer preminuo Jakša Kušan, novinar, publicist i jedan od najzaslužnijih hrvatskih političkih emigranata. Pamtit ćemo ga kao pokretača i urednika londonske Nove Hrvatske, najvažnijeg hrvatskoga emigrantskog glasila uz Nikolićevu Hrvatsku Reviju.

Nova Hrvatska više je od tri desetljeća bila glasnikom slobodne i demokratske hrvatske države koja je, zagovarajući i braneći pravo Hrvatske na neovisnost, pridonijela očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u inozemstvu i time dala velik obol osamostaljenju Hrvatske početkom 1990-ih. Svojim kritičkim osvrtima na prilike u domovini Nova Hrvatska je omogućavala mnogim hrvatskim iseljenicima da u svojim sredinama objektivno informiraju o tadašnjem položaju Hrvatske. Uz njega ključnu ulogu u djelovanju Nove Hrvatske imali su istaknuti hrvatski iseljenici poput Tihomila Rađe, Gojka Borića, Vladimira Pavlinića, Branka Salaja, Bruna Bušića, Bogdana Radice, Mate Meštrovića, Borisa Marune, Gvida Saganića, Željka Totha i brojni drugi.

Jedna od velikih zasluga Kušanove Nove Hrvatske bilo je objavljivanje 1972. politički zabranjenog Hrvatskoga pravopisa Babića, Finke i Moguša, glasovitoga "Londonca", što je tada pridonijelo očuvanju samosvojnosti hrvatske jezične norme. Svojim je domoljubnim i angažiranim djelovanjem na očuvanju hrvatske nacionalne svijest Jakša Kušan dao ogroman doprinos borbi za uspostavu demokratske hrvatske države, na čemu mu odajemo dužno priznanje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.