Velika akcija zadarske policije: Kaznene prijave za 16 osoba

Velika akcija zadarske policije: Kaznene prijave za 16 osoba

Nakon višemjesečne kriminalističke istrage i velike akcije zadarska policija uhitila je 16 osoba. Među njima su i 4 bivša policajca, a mnogi su poznati javnosti. Sumnjiči ih se za organizirani kriminal, korupciju i pranje novca, a šteta se procjenjuje na više od 12 milijuna kuna.

- Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije PU zadarske u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke i PU vukovarsko-srijemske, Ministarstvom financija te u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru, dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 16 osoba u dobi od 23 do 59 godina koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta. Također, prijavljeno je sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja nad 12 osoba u dobi od 23, 24, 32, 33, 34, 43, 44, 46, 47, 53,  i 59 godina se sumnjiči da su u razdoblju od 2015. do 2019. godine, u svojstvu osnivača i odgovornih osoba svojih 11 trgovačkih društava i jedne zadruge, s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi za sebe, a na štetu svojih trgovačkih društava i državnog proračuna RH, izvukli sredstva iz svojih trgovačkih društava, tako da su u dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom tri trgovačka društva s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiri trgovačka društva sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom jednog trgovačkog društva također s vinkovačkog područja, od njih zaprimali, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture za neistinite usluge i robu nakon čega su isti uplaćene iznose podizali u gotovini te ih potom vraćali njima.

Također su u cilju uskrate dužnih davanja državi na ime PDV-a, evidentiranjem navedenih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih društava, neosnovano zatražili i ostvarili odbitak PDV-a. Osam trgovačkih društava preko kojih je novac izvučen nije se bavilo nikakvom djelatnošću, nemaju zaposlene ni poslovni prostor, već su ona poslužila kao transferna društva za navedene novčane transakcije.

Neslužbeno se doznaje da je među privedenima i bivši policajac, nekadašnji svjetski prvak u borilačkim vještinama. Među privedenima je, također neslužbeno, i sin vlasnika jednog poznatog trgovačkog lanca sa zadarskoga područja, izvijestio je naš reporter Ante Kolanović. 

Materijalna šteta pričinjena proračunu RH iznosi 2.396.589,94 kune, dok su prijavljene osobe ostvarile imovinsku korist u iznosu od 9.831.289,91 kuna, a za koji iznos su njihova trgovačka društva oštećena, a od ukupno izvučenog novca 43-godišnjak je ostvario protupravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna, dok je s 47-godišnjakom ostvario još 800.000,00 kuna.

Dana 7. kolovoza 2019. godine petorica počinitelja u dobi od 33, 40, 46, 47 i 48 godina privedena su županijskom državnom odvjetniku, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru, dok se 43-godišnjak i 49-godišnjak otprije nalaze u zatvoru. 

Protiv svih 16 prijavljenih osoba podnosi se kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246., utaju poreza ili carine iz čl. 256. i krivotvorenje službene i poslovne isprave iz čl. 279. KZ-a.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, na zadarskom i zagrebačkom području  provedeno je više pretraga doma, poslovnih prostora, osobnih vozila i mobilnih telefona, a u krajnjoj realizaciji ovog istraživanja sudjelovalo je 30-ak policijskih službenika, navode u PU zadarskoj.

Foto: Marko Dimić /PIXELL

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.