Talijanska obitelj otrovana ugljičnim monoksidom?

Talijanska obitelj otrovana ugljičnim monoksidom?

Uzrok smrti muškarca pronađenog na brodu kod Hvara, te trovanja još pet osoba, prema prvim nalazima mogao bi biti ugljični monoksid, rečeno je na konferenciji za novinare u KBC-u Split. Podsjetimo, riječ je o talijanskim turistima, među kojima je dvoje djece koja su kritično. Djevojčica ima 14, a dječak nepunih 5 godina. 

Tragedija na Hvaru: Preminuo muškarac, djeca u teškom stanju

-  Djevojčica i dječak koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja i dalje su životno ugroženi. Imaju zatajenje više organa i dalje su na respiratoru. U njihovoj krvi nađena je povećana razina karboksihemoglobina u krvi što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida. Intenzivno liječnenje se nastavlja. Djeca su cirkulacijski su stabilnije danas nego što su bili jučer, izjavila je prim. doc. dr. sc.. Branka Polić. 

Prve vrijednosti nisu bile životno ugoržavajuće

Važno je vrijeme od inhalacije do dolaska u bolnicu. Bolesnici i djeca su u bolnicu došli s vrijednostima koje koje nisu ugrožavajuće za život. Međutim ne znamo kolike su te vrijednosti bile u trenutku inhalacije, dodala je. Na pitanje zna li se uzrok smrti, poručila je kako se ona kao liječnica brine o djeci a da Državnom odvjetništvu treba dopustiti da obave svoj posao. 

Je li riječ o trovanju hranom ili se radi o nečem drugom, pokazat će mikrobiološki nalaz i toksikološka analiza, a forenzičari iz Zagreba istražit će jesu li turisti otrovani zbog curenja nekog plina iz brodskog sustava, kako se nagađa u medijima. Nakon očevida, hvarski restoran u kojem su turisti navodno jeli, sinoć je ponovno otvoren. 

Kujundžić: Djeca su stabilnije, nalazi su bolji

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako se od jutros dva puta čuo s Ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem koji mu je oko 6.30 poslao poruku da su djeca tijekom noći bila klinički stabilnije i da su nalazi bolji.

Inače, o cijelom slučaju javljaju i talijanski mediji. Muškarac koji je umro je 57-godišnji menadžer sa Sicilije koji je bio na odmoru s obitelji. Njemu je pozlilo u brodskom WC-u te je pri padu udario glavom u zid. Prema riječima drugog nastradalog Talijana, svi otrovani spavali su na desnoj strani broda. Večernji list prenosi njegovu izjavu da je mogući uzrok trovanja plin koji se u kabine uvukao kroz otvore za ventilaciju. Uvjeren je da nije u pitanju trovanje hranom, jer djeca gotovo ništa nisu jela. 

- Tijekom noći djeca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Cijelo vrijeme radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice, kazala je liječnica splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, doktorica Tanja Kovačević.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/534875/dijeca-su-stabilno-meutim-i-dalje-zivotno-ugrozena

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.