Uhićeni vlasnik i kapetan broda - pet dana prije tragedije nepropisno ugradili agregat

Uhićeni vlasnik i kapetan broda - pet dana prije tragedije nepropisno ugradili agregat

Policija je uhitila dvojicu muškaraca nakon što je obavila očevid na brodu na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba, od kojih dvoje djece, zbog teškog zdravstvenog stanja hitno hospitalizirano u Splitu. Nakon svih prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela, uhićeni su i u policiju na Hvaru privedeni 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani, vlasnik i kapetan broda. 

Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje jučerašnjeg događaja kada je u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem se dogodila tragedija.

Završen je očevid kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu uz asistenciju službenika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, službenika Službe za očevide i kriminalističku tehniku ove PU i službenika PP Hvar. Nakon svih prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica i obavljenog očevida, danas su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhićeni  i u službene prostorije PP Hvar dovedeni 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani radi provođenja kriminalističkog istraživanja, priopćila je PU splitsko-dalmatinska.

Nakon posjeta djeci u bolnici - Kujundžić optimističan 
Tragedija na Hvaru: Preminuo muškarac, djeca u teškom stanju 

Pet dana prije tragedije ugradili agregat koji je ispuštao ugljični monoksid

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i izvršenog očevida, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 23-godišnji hrvatski državljanin u svojstvu vlasnika motorne jahte  i 27-godišnji hrvatski državljanin, u svojstvu kapetana broda, protivno pravilima struke,  kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja, 8. kolovoza ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte uslijed čijeg rada je došlo do istjecanja otrovnih plinova ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika.

Talijanska obitelj otrovana ugljičnim monoksidom? - pozlilo policajcu i vještaku
- Kako se ugodno krstarenje jedrenjakom pretvorilo u tragediju


Sutra tijekom jutra će obojica  zbog osnovane sumnje u počinjenje Teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 4., u vezi sa člankom 215. Kaznenog zakona uz kaznenu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku, navodi policija u priopćenju.

Preživjeli za HRT: Našli su nas potpuno nesvjesne

A prvi put nakon izlaska iz bolnice svoj je opis tragedije na brodu dao i jedan od preživjelih.

- Ujutro oko 10 sati, još nisu vidjeli nikoga od nas pa su otvorili vrata naših soba i šokirali se. Našli su nas potpuno nesvjesne, u dubokom snu. Nažalost, u Eugenijevoj sobi njega su pronašli u kupaonici, naopačke u kadi, izgleda da je u toku noći pokušao ustati i udario je glavom od kadu i ostao ležati u njoj mrtav, rekao je za HRT Bruno Mancuso, prijatelj žrtve i gradonačelnik Sant'Agata di Militella.

Dvoje djece koje je bilo na brodu i dalje je u kritičnom stanju. Majka dvoje djece je stabilno i više nije životno ugrožena, a preostalo dvoje pacijenata se osjeća dobro i za nekoliko dana mogli bi otputovati u Italiju. 

Spomenimo i kako su dva policijska službenika iz ekipe za očevid na brodu zatražila liječničku pomoć, no nakon pregleda pušteni su iz doma zdravlja na Hvaru, a slabost koju su osjetili ne povezuje se s uzrocima bolesti talijanskih turista.

Nakon obdukcije doznalo se da je udisanje ugljikova monoksida mogući uzrok smrti talijanskog državljanina.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/535068/dvojica-privedenih-zbog-tragedije-na-brodu

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.