Život iza kojeg će ostati priča - napisao je uz odlazak Denisa Kuljiša, Romano Bolković

KULJIŠ NA HRT-U

Istaknuti hrvatski novinar, pisac i publicist Denis Kuljiš umro je u nedjelju u Zagrebu u dobi od 68 godina nakon kratke i teške bolesti. Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju.  
U novinama redovito piše od 1972., 1979. zaposlio se u Poletu, te 1980. u Vjesniku. Radio je kao urednik i novinar Starta, Danasa i Studija. Godine 1989. zajedno s partnerima osnovao je tvrtku Media Press, koja je sudjelovala u pokretanju privatnog nezavisnog političkog tjednika Globus, gdje je proveo pet godina kao glavni urednik.
Tvrtka je za to vrijeme prerasla u Europapress Holding, najveću novinsko-izdavačku kuću u zemlji, u kojoj je pokrenuo još i tjednike Gloria i OK! Napustivši EPH, s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo je politički tjednik Nacional, koji vodi dvije godine. Kad su ga iz njega izbacili pošto je izvršeno neprijateljsko preuzimanje tvrtke, s vlastitim kapitalom pokrenuo je dvotjednik Ultra, koji je propao. Potom je pokrenuo magazin Penthouse za Slobodnu Dalmaciju te se nakon toga zaposlio kao savjetnik Uprave EPH, gdje je povremeno obavljao i različite uredničke funkcije (zamjenik glavnog urednika Globusa, urednik Playboya, supervizor pokretanja izdanja Playboy SCG).

Sudjelovao je kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan. Krajem 2012. bio je među pokretačima uskoro ugašenog dnevnika, 21. stoljeće.
Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a njegova kolumna "1000 šema Denisa Kuljiša" izlazila je godinama na zadnjoj stranici Globusa. U posljednje vrijeme objavljivao je na portalu Dnevno i na svojem portalu Žurnalist.
Objavio je knjigu novinskih tekstova i feljtona "Majmuni, gangsteri i heroji" (2001.), koja je 2005. dobila nastavak pod naslovom "Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci". Objavio je još "Dva pamfleta protiv Tuđmana" (2004.), "Ad hominem" (2006.), politički roman "Hrvatski Bog Merkur" (2010.) i zbirku eseja "Wahrheit Macht Frei" (2011.), podnaslovljenu "pet-šest priča o ustaša i partizanima, od Luburića do Karamarka".
Zajedno s povjesničarom Williamom Klingerom potpisuje knjigu "Tito: Neispričane priče" (2013.), a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titov tajni imperij". 

Izrazi sućuti obitelji

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti istaknutog hrvatskog novinara.

"Poštovana obitelji Kuljiš, sa žalošću sam primio vijest o preranom odlasku Vašega Denisa, jednog od najistaknutijih hrvatskih novinara. Njegovo široko obrazovanje, svestranost i strast za novinarstvom i pisanjem, koja seže još od studentskih dana, kao i upornost kojom je nastojao unaprijediti hrvatsko novinsko izdavaštvo, čine ga iznimnim novinarom. Pamtit ćemo ga po brojnim novinama i portalima koje je pokrenuo te po bogatom iskustvu uredničkog i publicističkog posla, među ostalim i kao prvog glavnog urednika tjednika Globusa. Kao novinar, urednik i publicist Denis Kuljiš ostavio je velik trag na hrvatskoj izdavačkoj i medijskoj sceni. Molim Vas da, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti", poručio je Plenković.

I predsjednica Republike Kolinda grabar Kitarović je uputila izraze sućuti obitelji.

- Sa žaljenjem sam primila vijest o smrti istaknutog hrvatskog novinara, pisca i publicista g. Denisa Kuljiša. Pamtit ćemo ga po bogatom novinarskom i publicističkom opusu. Poštovana obitelj Kuljiš, primite izraze moje iskrene sućuti, napisala je predsjednica na Twitteru. Opširnije na:  https://vijesti.hrt.hr/535661/preminuo-denis-kuljis

A njegov prijatelj Romano Bolković između ostaloga je napisao: 

Ono što se ostvarilo Denis bi slušao s ushitom: jedan obilni, prebogati, plodni, smislen život.Život iza kojega će ostati priča. Nisam nikada mislio da ću pisati ovu rečenicu: dragi prijatelju, sada neću moći nazvati te da u desetak minuta dođeš do Esplanade, ali neću moći ni sjesti u nju a da ti ne budeš tu, s nama. Hvala ti za svaki susret, svaki tren našeg druženja. Počivaj u miru, Denise Kuljišu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.