Svjetski mediji javljaju: Gore pluća svijeta! Požari u Amazoniji ne jenjavaju!

amazonija gori

Svjetski mediji javljaju - Gore pluća svijeta. Najveća prašuma na svijetu Amazonija gori već nekoliko tjedna, a satelitske snimke pokazuju da se dim vidi čak iz svemira. U Brazilu je ove godine zabilježeno više od 70 tisuća požara, a aktivisti za očuvanje okoliša prstom upiru u predsjednika Bolsonarua - piše Danko Družijanić na HRT-u.

U brazilskoj saveznoj državi Amazoni na snazi je izvanredno stanje, a više zračnih luka obustavilo je letove zbog loše vidljivosti. Gori i u susjednima Paragvaju i Boliviji. Ekolozi i aktivisti za zaštitu prirode upozoravaju da je za požare kriva sve intenzivnija eksploatacija prašume, od sječe stabala do iskapanja u potrazi za rudnim bogatsvom. Satelitske snimke, tvrde ekolozi, pokazuju da se svake minute uništi komad prašume veličine nogometnog igrališta. A to se događa, kažu, i kada nema požara. 

Požara je ove godine gotovo dvostruko više nego cijele 2018. Oko 75 tisuća zabilježeno ih je u golemim zelenim "plućima svijeta" koja prozvode više od petine kisika na planetu. Aktivisti upozoravaju na lošije gospodarenje Amazonom.

Opširnije, uključujuči i video: https://vijesti.hrt.hr/536577/amazonija-gori-predsjednik-se-svaa-s-aktivistima

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.