Obilježavanja Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije

Obilježavanja Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije

I ove godine će se bogatim programom obilježiti Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije u petak, 20. rujna, bogatim programom, mimohodom ratnih postrojbi, izložbom naoružanja Hrvatske vojske i policije, prigodnim govorima te svečanim uručivanjem beretki pripadnicima djelatne postrojbe PUMA Varaždin.

Program obilježavanja predstavili su danas na press konferenciji u Gradskoj vijećnici župan Varaždinske županije Radimir Čačić,  gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, te u ime branitelja saborski zastupnik Anđelko Stričak i Ivo Loborec iz Udruge specijalne jedinice policije "Rode“.

Župan Čačić istaknuo je kako se ovih dana prisjećamo slavnih dana, dana zajedništva,  a ne podjela.

Radi se o intenzivnim događajima ali i emocijama. Tih godina prevladavao je osjećaj međusobne ovisnosti, pa čak i straha,  euforije te oduševljenja. To je prirodno, normalno i ljudski. Na značaj tih događaja treba upozoriti i svakako podsjećati, jer mi ne pretjerujemo, ali kada pogledate da smo s međimurcima bili najprisutniji u obrani Vukovara, da je četrdeset posto ukupnog naoružanja osvojeno u Varaždinu u najvećoj pobjedi koja je čista i neupitna onda moramo biti jako ponosni. Radi se o predaji tenkovskog korpusa. Zatim prvi smo ušli u Knin, sudjelovali u obrani Pakraca te na mnogim drugim bojištima. Da je netko pisao scenarij o utjecaju i prisustvu Varaždinaca u obrani Domovine ne bi ga mogao jače i bolje napisati. Sve se dakle događalo uz prisustvo Varaždinaca. Ono što bi bilo dobro i što ćemo napraviti je inicijativa da se jednim malim satom povijesti predstave sve te pobjede i uspjesi u obrazovnom sustavu naših škola, ako ne na državnom nivou, onda sasvim sigurno u Varaždinu i Varaždinskoj županiji – rekao je župan Čačić.

Gradonačelnik Čehok je pozvao sve građane da se odazovu obilježavanju ovih dana, istaknuo je važnost samog obilježavanja dok je Anđelko Stričak rekao kako možemo biti sretni što smo članica EU i NATO saveza i da unutar njih imamo jednu sigurnost.

-Ova obljetnica ujedno ima i jednu poruku, da smo mi sigurna država i okrenuti prema budućnosti – poručio je saborski zastupnik  Stričak.

Inače, svečani mimohod ove će godine početi u 9 sati a krenuti će od Starog grada prema Kapucinskome trgu. Središnja svečanost će se održati upravo na Kapucinskom trgu, i to od 10 sati gdje će zapovjednik mimohoda predati prijavak predstavniku državne vlasti te će pripadnicima djelatne postrojbe PUMA Varaždin biti svečano uručene beretke. Uz to, od 9 do 14 sati, na Kapucinskom trgu se očekuje i slijetanje jednog borbenog vojnog helikoptera Kiowa i jednog policijskog helikoptera, a biti će izložena i policijska, vatrogasna te borbena vozila.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.