Hrvatska slavi Dan neovisnosti: Središnja svečanost održana na Trgu svetog Marka

Hrvatska slavi Dan neovisnosti: Središnja svečanost održana na Trgu svetog Marka

Hrvatska slavi Dan neovisnosti, praznik kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. Sabor je tada jednoglasno donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom. 

Središnjoj svečanosti na Trgu svetog Marka nazočili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Matanović te drugi visoki državni i vojni dužnosnici, kao i predstavnici Vojno-diplomatskog zbora.

Prigodni program, koji je počeo ceremonijom Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne, pratili su i brojni građani okupljeni na Markovom trgu. U okviru svečanog programa na Markovu trgu, u glazbenom dijelu programa nastupio je Orkestar Oružanih snaga RH te solisti Đani Stipaničev i Dražen Žanko.

Vijenci za sve poginule i prvog hrvatskog predsjednika

Državni vrh, predvođen predsjednicima Vlade i Sabora, odao je na Mirogoju počast svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata. Počast su odali i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Svečano polaganje vijenaca održalo se i u Osijeku. Izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, MUP-a, MORH-a i Oružanih snaga te braniteljskih udruga položila su u Vukovaru vijenac za sve poginule u Domovinskom ratu. Svečano je bilo i u Puli i Rijeci, a poginulih branitelja i Franje Tuđmana prisjetili su se i u Gospiću.


Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan neovisnosti prisjetivši se ključne odluke Hrvatskog sabora te, između ostalog poručio kao je "na nama da Hrvatsku koju imamo, uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da bude gospodarski prosperitetnija, socijalno osjetljiva i uključiva te da razvojno rješavamo sva pitanja i omogućujemo kvalitetniji život svim našim građanima“.

Ministar Krstičević: Posebna zahvala hrvatskim braniteljima

- Naša je obveza graditi budućnost Hrvatske na vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države, poručio je ministar obrane Damir Krstičević na Markovom trgu. Čestitao je svim hrvatskim građanima Dan neovisnosti i uputio posebnu zahvalu hrvatskim braniteljima, junacima Domovinskog rata, koji su zaslužni što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Foto: Emil Makovička

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.