Na današnji dan prije 29 godina odigrana povijesna utakmica sa SAD-om, koja je imala veliki politički značaj

Povijesna utakmica sa SAD-om

Prije točno 29 godina hrvatsko nogometno predstavništvo odigralo je prvu utakmicu pobijedivši na stadionu Maksimir pred 30.000 gledatelja Sjedinjene Američke Države 2-1. Međudržavnom prijateljskom utakmicom Hrvatska – SAD odigranom na Maksimiru 17. listopada 1990. počelo se zlatnim slovima pisati slavno razdoblje hrvatskog nogometa. Mnogi će reći da su upravo na današnji dan prije 29 godina rođeni Vatreni. Utakmica Hrvatske protiv SAD-a imala je osim športskog i bitan politički značaj. To je bilo prvi put da je suvremena Hrvatska međunarodno priznata u športu, a bilo je to i svojevrsno prvo međunarodno priznanje Hrvatske.

Utakmica je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački središnji trg. Cijeli taj dan bio je ispunjen ponosom, euforijom i zajedništvom. Tada su pod vodstvom izbornika Dražana Jerkovića u crveno-bijelim dresovima zaigrali Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović i Marko Mlinarić te pričuve Tonči Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović, a s druge je strane stajala izabrana vrsta Sjedinjenih Američkih Država. Povijesni prvi pogodak za Hrvatsku postigao je Aljoša Asanović u 29. minuti, a četiri minute kasnije Ivan Cvjetković zabio je gol za 2-0. Gol za Amerikance postigao je Dayak u 80. minuti. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a za najboljeg igrača proglašen je Marko Mlinarić, kojemu je nagradu uručio doajen novinarstva Mladen Delić.

Na utakmici je promoviran i dres hrvatske reprezentacije, koji će postati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmicu. Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova "Petar Zrinski" iz Vrbovca i "Ivo Lozica" iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo "Kumpanija" iz Blata na Korčuli. U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj i Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo Prljavo kazalište.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.