Sveučilište u Zagrebu proslavilo 350. obljetnicu

Sveučilište u Zagrebu proslavilo 350. obljetnicu

Zagrebačko sveučilište proslavilo je 350. rođendan. Središnja proslava održana je  u dvorani Lisinski gdje su bili brojni uzvanici od državnog vrha do predstavnika akademske zajednice. Na svečanosti su sudjelovali premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U 350 godina rada  postalo je čuvar hrvatskoga nacionalnog identiteta i nositelj društvenoga, znanstvenoga, tehničkoga i kulturnog razvoja. Zajedno nastavljamo osnaživati obrazovanje i znanost u te poticati izvrsnost i inovativnost mladih. 

Na svečanosti je govorio i rektor Damir Boras, a prikazan je i film o povijesti Sveučilišta u Zagrebu.

- Sveučilište u Zagrebu uvijek je imalo snage i društvene svijesti da i u najtežim društvenim okolnostima ostane svjetionikom slobode, znanja, zajedništva, tolerancije i ljubavi prema domovini,  pručio je rektor Boras. 

- Ova je obljetnica ponos ne samo Zagreba nego cijele naše domovine. Ona je potvrda povijesnog našeg identiteta, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je tom prigodom uručila i povelje zagrebačkom Sveučilištu te fakultetima koji su proslavili više od sto godina djelovanja.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je da je Sveuličište u Zagrebu najveća i najbolja znanstvena organizacija u Hrvatskoj koja proizvodi 67% relevatnih znanstvenih članaka te 80% svih doktora znanosti.

- Među 15% smo najboljih sveučilišta u svijetu. Sveučilište u Zagrebu uvijek je bilo, jest i bit će stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokog obrazovanja, znanosti, transfera znanja i tehnologija, kulturnog, umjetničkog i društvenog djelovanja i čuvar hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika i europskih vrijednosti, dodaje Boras.

Rektor Boras istaknuo je u intervjuu za HTV da Hrvatska izdvaja najmanje upola manje u znanost i visoko obrazovanje od europskog prosjeka. Rekao je i da programski ugovori nisu potpisani jer izdvajanje za znanost u sljedeće četiri godine nije dovoljno, a da se znanstveni rad na sveučilištima ne vrednuje kao što se vrednuje na institutima.
- Sveučilište traži da se plati infrastruktura, da se financiraju laboratoriji te da se za svakog studenta dade podjednaki bonus. kazao je i napomenuo da je Zagrebu potrebno više studentskih domova.
 

Gradonačelnik Knina Marko Jelić predao je zastavu s kninske tvrđave rektoru zagrebačkog Sveučilišta Damiru Boras.

Povijest zagrebačkog Sveučilišta počinje 23. rujna 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga kao Dan Sveučilišta. Od tada filozofski studij u Zagrebu, koji je počeo 1662., djeluje i formalno-pravno kao Neoacademia Zagrabiensis, odnosno kao javnopravna visokoškolska ustanova.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.