Svečana akademija u povodu 150 godina Vijenca

Svečana akademija u povodu 150 godina Vijenca

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovala je na Svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 150 godina Vijenca u četvrtak, 7. studenoga 2019. godine, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. 

Uputivši iskrene čestitke, ministrica je istaknula kako se Vijenac svojom dugom poviješću nedvojbeno uvrštava među najuglednije i najutjecajnije hrvatske kulturne institucije. Tom prigodom upozorila je na dobre prakse i prisjetila se stožerne uloge koju je list Vijenac odigrao u razvoju hrvatske kulture, društva pa i države.

„Tijekom 150 godina na uredničkom su se mjestu izmjenjivala najzvučnija imena hrvatske kulture i javnoga života. Unatoč kraćim ili duljim prekidima u izlaženju, uredništva i suradnici Vijenca uvijek bi uspijevali ponovno pokrenuti list", rekla je ministrica. Dodala je i kako danas u tiskanim glasilima umjetnička kritika općenito uzmiče pred novim žurnalističkim formatima ili se seli na nove medije – na portale, blogove, društvene mreže. Unatoč promjeni komunikacijske paradigme u kulturi koja slijedi digitalne trendove, ministrica je izrazila uvjerenje da još uvijek postoji potreba za vijestima iz kulture, umjetničkim kritikama, osvrtima i raspravama o kulturnim politikama.


FOTO: Mirko Cvjetko

Predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica istaknuo je kako se Matica prilagođavala svima vremenima ali uvijek ostala svoja. Glavni urednik Goran Galić podsjetio je kako se tijekom godine obljetnica obilježavala nizom događanja, poput izložbe o Vijencu i okruglog stola o položaju kulture u medijima. Istaknuo je i kako je glavni cilj Vijenca promicanje hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatske kulture i integralnog hrvatstva.


FOTO: Mirko Cvjetko


FOTO: Mirko Cvjetko

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.