"Vukovar – mjesto posebnog pijeteta - Državni vrh na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

vukovar

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, s članovima Vlade, sudjelovat će na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" . prisjećanje na tragične događaje u Vukovaru u Škabrnji otpočelo je paljenjem lampiona u mnogim gradovima i mjestima diljem Hrvatske, a na obljetnicu najvećeg stradanja -i pada Vukovara mnogi su pohrlili u grad heroj kako bi na licu mjesta odali počast žrtvi i sudjelovali u koloni sjećanja.

Državni vrh i Predsjednik Vlade Andrej Plenković najprije će stići u dvorište Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veteran, gdje je predviđen prigodni program "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije,odakle kreće i Križni put – Kolona sjećanja u kojoj će uz državni vrh biti i hodočasnici koji su u Vukovar krenulii i iz Škabrnje i cijele Hrvatske.
 
Dolazak kolone na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru predviđen je oko 12 sati, gdje će biti položene ruže za poginule branitelje i civile
 
U 12.30 predviđen je dolazak kolone ispred Spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata. Uslijedit će molitva za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara koju predvodi mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit i potom odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položit će predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem 
 
U 13 sati Svetu misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu, predvodi mons. dr. sc. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski, a u 14.45  predviđen je dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i članova Vlade na Spomen obilježje na mjestu masovne grobnice na Ovčari.  Predsjednik Vlade, u pratnji članova Vlade, položit će vijenac i zapaliti svijeću.

Paralelno održava se i obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje.
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.