Brojni građani Međimurske županije na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

vukovar

U povodu 28. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara – grada simbola hrvatske slobode, ponosa i otpora, delegacija Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem u Vukovaru 18. 11. 2019. godine položila je vijence i zapalila svijeće u sjećanje na sve poginule i nestale branitelje.

Uz velik broj ljudi iz cijele Hrvatske i inozemstva, na žrtvu koju su svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje dali u obrani domovine, prisjetilo se oko 200 branitelja iz Međimurja, brojne naše sugrađanke i sugrađane, dok su međimursku delegaciju predvodili i ove godine u prijateljskom gradu Vukovaru župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnice Sonja Tošić-Grlač i Neda Šarić, članovi Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata predvođeni tajnikom Draženom Tkalecom, članovi Udruge logoraša i branitelja grada Vukovara Međimurske županije predvođeni Željkom Sršanom, predstavnici HVIDRA-e, mnogih braniteljskih udruga kao i predstavnici Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec i pripadnici Hrvatske vojske.

Tradicionalno su, zajedno s izaslanstvom Varaždinske županije koje je predvodio zamjenik župana Robert Vugrin, položeni vijenci, zapaljene svijeće i odana počast svim žrtvama u obrani Domovine kod spomen-ploča postavljenih u čast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ujedno policijskim službenicima s područja Međimurske i Varaždinske županije, na Trpinjskoj cesti i kod zgrade bivšeg Borovo commerca u Vukovaru.

Obilježavanje dana sjećanja nastavljeno je komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, na koju je tijekom tromjesečne opsade Vukovara 1991. svakodnevno padalo više stotina granata te kolonom sjećanja, polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara i svetu misu za sve žrtve Domovinskog rata predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić.

U prigodnom govoru župan Matija Posavec je kazao: „Danas smo ovdje kako bismo odali počast svim poginulima i nestalima. Ovdje smo zbog Vukovara koji nas povezuje, uči, ali i obvezuje, ali ovdje smo i da bismo otkrili istinu o sebi, o našem shvaćanju i življenju vukovarske žrtve.

Hvala svim hrvatskim braniteljima, posebno sudionicima Domovinskog rata iz Međimurja, a zbog kojih znamo da se isplati boriti, vjerovati u vlastite ideale, žrtvovati se i živjeti.“

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.