40. obljetnica Zavoda za obnovu Dubrovnika

40. obljetnica Zavoda za obnovu Dubrovnika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na obilježavanju 40 godina djelovanja Zavoda za obnovu Dubrovnika u ponedjeljak, 2. prosinca 2019. godine u novouređenom kompleksu Lazareti u Dubrovniku.

Istaknuvši kako Zavod za obnovu Dubrovnika obilježava 40 godina kontinuiteta i vrhunske stručnosti u pristupu obnovi vrijedne kulturne baštine, ministrica je dodala kako se to očituje posebno na primjerima složene obnove nakon potresa 1979. godine te ratnih razaranja 1991. godine.
 
Ministrica je rekla kako nas i ovi aktualni svakodnevni potresi podsjećaju da živimo na trusnom području i pritom istaknula važnost rada na aseizmičkoj sanaciji i implementiranju najsuvremenijih tehnika i pristupa. Dodala je kako su stručnjaci Zavoda u Domovinskom ratu tijekom napada na Grad izlazili na teren, klasificirali štete, prikupljali i pripremali dokumentaciju i time stvorili sve preduvjete da se odmah po završetku ugroze započne s obnovom, koja je od strane UNESCO-a proglašena jednim od najuspješnijih primjera poslijeratne obnove.

Ministrica je istaknula i kako Zavod danas radi na projektu izrade Plana upravljanja Dubrovnikom te izrazila uvjerenje da će taj strateški dokument dati smjernice za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, ali i upravljanje gradom kao cjelinom.


Foto: Hrvatski restauratorski zavod


Foto: Zavod za obnovu Dubrovnika

Najavivši kako će se tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije među prioritetima u području kulture i kulturne baštine na europskoj razini raspravljati o upravljanju rizicima i zaštiti baštine, ministrica je istaknula jedno od važnijih događanja, konferenciju pod nazivom Upravljanje rizicima u području kulturne baštine, koja će se održati u Lazaretima. Na konferenciji na kojoj će prisustvovati europskih stručnjaci iz svih država članica, prezentirat će se između ostalog i vrijedan rad koji je napravljen u Dubrovniku u proteklih 40 godina, te na koji način se država, Grad i struka nosila s velikim katastrofama.
   
Svečanosti u okviru koje je premijerno prikazan dokumentarni film „Obnova Dubrovnika“, nazočili su i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te drugi.
 
Zavod za obnovu Dubrovnika ustanova je osnovana 1979. godine nakon snažnog potresa koji je pogodio Dubrovnik, a prilikom kojega je teško stradalo i šire područje grada. Potresom je bilo oštećeno više od tisuću građevina, dok su najveća oštećenja zadobili upravo spomenici kulture najviše kategorije u povijesnoj jezgri stoga osnivanjem i djelovanjem Zavoda započinje dugoročna, organizirana te sustavna obnova Dubrovnika. Zavod je djelovao i za vrijeme ratne agresije na Dubrovnik 1991. – 1995. godine, a njegovi su stručnjaci sudjelovali u komisijama za procjenu ratnih šteta, u vođenju evidencije i izdavanju uvjerenja na području Dubrovnika, a na koncu i u obnovi te revitalizaciji grada po završetku ratnih aktivnosti.
 
Tijekom četiri desetljeća svoga djelovanja Zavod se bavio svim važnim projektima vezanim za obnovu spomeničke cjeline Dubrovnika i obnovu pojedinačnih vrijednih kulturnih dobara sa šireg područja, a njegovo se mišljenje, iako neobvezujuće, uvažava kod donošenje odluka nadležne konzervatorske službe.


FOTO: HINA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.