Dan grada Varaždina i ove je godine obilježen dostojanstveno i uz nazočnost mnogobrojnih uzvanika i zaslužnih Varaždinaca

dan grada

Dan grada Varaždina i blagdan svetog Nikole, 6. prosinca, i ove je godine obilježen dostojanstveno i uz nazočnost mnogobrojnih uzvanika te zaslužnih Varaždinaca kojima su uručena ovogodišnja javna priznanja Grada. Svečano je bilo cijeloga dana, a počelo je u Salonu Gradske vijećnice uz potpisivanje Povelje o prijateljstvu i suradnji između Novske i Varaždina. Povelju su potpisali gradonačelnik Novske Marin Piletić i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok uz nazočnost dvojice predsjednika Gradskog vijeća Ivicu Vulića i Damira Habijana. Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u Velikoj koncertnoj dvorani HNK.

Na svečanosti su nakon prigodnih govora predsjednika Gradskog vijeća, Damira Habijana, gradonačelnika Ivana Čehoka i predstavnika državnih vlasti dodijeljene nagrade Grada i potpisana Povelja o suradnji sa švicarskim gradom Schaffhausenom. Povelju su pred nazočnima na sjednici potpisali gradonačelnici Ivan Čehok i Peter Neukomm, a na svečanom koncertu nastupio je komorni ansambl Camerata Variabile iz Schaffhausena, Švicarska. Obraćajući se nazočnima predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina rekao je da su stanovnici Varaždina duša i ogledalo grada.

- Ponosan sam što je Gradsko vijeće na svojoj sjednici titulu počasnog građanina dodijelilo mnsgr. Josipu Mrzljaku – rekao je, a u osvrtu na rezultate spomenuo uređenje petnaestak ulica, nekoliko dječjih igrališta, a naglasio je i da je nastavljena poticana stanogradnja i da je osigurano nekoliko stanova za mlade liječnike.

- U razdoblju pred nama još su veliki izazovi i rješavanje nekih problema koji predstavljaju veliki uteg našem gradu. Očekujemo podršku državne razine, kao i nastavak podrške Ministarstva kulture Varaždinskim baroknim večerima koje sljedeće godine slave pedesetu obljetnicu. Naglašavamo i potrebu za razvijanjem našega grada kao studentskog centra – rekao je Habijan te istaknuo i ulogu vijećnika kazavši da smatra da svaki vijećnik snosi sam odgovornost prema građanima.

- Ulazimo u posljednju godinu mandata, a odgovornost nas vijećnika je dvojaka. Svaki vijećnik odgovoran je prema gradu u kojem živi i djeluje. S druge strane, postoji i uži oblik odgovornosti, a to je odgovornost svakog vijećnika prema sugrađanima koji su birali političku opciju kojoj vijećnik pripada. Problem postoji ako vijećnik prilikom donošenja odluka postupa tako da zastupa svoj osobni interes. Kritičko promišljanje s realnim problemima mora biti odlika svake dobronamjerne i realne politike. Savjestan gradski vijećnik mora dugoročno misliti na građane i ne imati kratkoročne ciljeve.

Uskoro moramo odlučiti jesmo li gradska vlast koja donosi hrabre i teške odluke ili ćemo zažmiriti na realne probleme i kroz populističke poteze se nastojati svidjeti što većem broju građana. U određenim trenucima nema laganih odluka već postoji samo dvojba donijeti ih ili ne. Odgovorna gradska vlast nije ona koja razmišlja kratkoročno, već ona koja odluke donosi za dulji rok i misleći na sve građane. Vrijeme je da se odmaknemo od promišljanja "od izbora do izbora" jer tako ostajemo u začaranom krugu problema koji je svakom godinom sve veći i veći. Po tom pitanju želim biti optimist i želim nam da uistinu i preuzmemo onaj stupanj odgovornosti koji sam spomenuo – zaključio je predsjednik gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan.

Gradonačelnik Ivan Čehok nabrojio je postignuća i zasluge ove gradske vlasti.

- Kraj godine je vrijeme da se osvrnemo iza sebe i što smo napravili te da vidimo gdje možemo u budućnosti ići brže. Nije mi bilo teško pronaći one međne točke u odnosu na ono što trebamo učiniti. Jučer smo, nakon desetak godina čekanja, konačno otvorili klub za mlade u Preradovićevoj ulici, popularno nazvan Podrum. Kad smo razgovarali s mladima, složili smo se da je to podrum, ali i da je to kreativno stvaralačko vrelo iz kojeg se svi oni moraju proširiti gradom. Naslijedili smo grad koji je bio potkapacitiran i podinvestiran. Naslijeđen je proračunski manjak i grad koji nije imao gotovo niti jedan europski projekt, grad koji je bio kadrovsko-organizacijski zapušten. Iz tog podruma, lošeg stanja, mi smo u dvije godine, zahvaljujući prije svega gradskim vijećnicima i gradskoj upravi, došli do toga da danas imamo najviše europskog novca po glavi stanovnika.

Tu su sredstva koja idu u zonu Brezje, Tehnološki park, kružnu ekonomiju i niz drugih EU fondova koje koristimo. Uspjeli smo ući i u ITU mehanizam. Čak i s Čakovcem, Koprivnicom i ostalim gradovima. U dvije godine učinili smo ono što se nije uspjelo u desetak godina. Sveučilište Sjever npr. danas ima nekoliko visokoškolskih programa, čekamo izgradnju sveučilišnog kampusa FOI-2 i ostalih programa usmjerenih na cjeloživotno obrazovanje. Želimo omogućiti građanima, ustanovama i tvrtkama da se mogu digitalno transformirati, ne samo radi transformacije gospodarstva, već prije svega transformacije gradske uprave odnosno transformacije procesa odlučivanja u Gradu. Spremni smo za uvođenje e-Learninga i to na proljeće optika bi trebala biti u svakoj kući.

Moramo postati, iako zasad jedini, napredan hrvatski grad koji će biti sto posto pokriven vodovodom, plinom, kanalizacijom i optikom. To neće uspjeti ostalim hrvatskim gradovima još nekoliko godina – naglasio je Čehok uz napomenu: - Nemojmo se bojati, jer ako je i bilo loših odluka u prošlosti, sad ih treba promijeniti, sad treba to raščistiti i hrabro krenuti u razvoj grada. I kad nam se čini da to nije moguće, onda treba pogledati ljude koji su sada nagrađeni. Uspjeh nikad nije konačan, uvijek se može učiniti više. Idemo u godinu i pol učiniti više – zaključio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Na svečanoj sjednici GV Povelja počasnog građanina Grada Varaždina uručena je msgr. Josipu Mrzljaku danas biskupu u miru, za sve što je svojim djelovanjem i moralnim autoritetom učinio za Crkvu te zbog osobnih zasluga i doprinosa u djelovanju Varaždinske biskupije. U ime svih laureata msgr Mrzljak je zahvalio na priznanjima rekavši.- Mladima koji su dobili priznanja ovo je poticaj za daljnji rad, a nama starijima znak da nismo radili samo za sebe, već smo nastojali učiniti nešto za društvo u kojem živimo. Ovo priznanje prepoznajem kao priznanje Crkvi koja živi u ovom gradu stoljećima, pogotovo u zadnje 22 godine kada je Varaždin postao biskupijski grad. Blagdan je svetoga Nikole, a on je onaj koji nosi darove. Kada bih ga zamolio što bi trebalo dati ovom gradu, rekao bih mu da donese puno zajedništva, dobrote, ljubavi, istine, uvažavanja i tolerancije. Moramo prepoznati ono što nam je zajedničko dobro,a usput se i našalio spomenuvši najveći problem grada, a to je balirani otpad. - Kako sveti Nikola ima svoj koš u koji stavlja darove, kada bi ga ispraznio, zamolio bih ga da kad već ima prazan koš nek' ponese ovo smeće iz Varaždina i odnese ga nekud. U tome bi mogao angažirati i svog suputnika da spali to smeće – našalio se Mrzljak.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Dubravki Lekić, za iznimne rezultate te velik doprinos razvoju zdravstvene i socijalne skrbi na području grada Varaždina i Republike Hrvatske, Vladimiru Malogorskom, uspješnom poduzetniku i istaknutom kolekcionaru umjetnina, za izniman doprinos očuvanju kulturno povijesne baštine, naročito likovne umjetnosti grada Varaždina i Republike Hrvatske te Darku Novoselu za znanstvena i inovativna postignuća u području logopedije u posljednjih 40 godina te promociju grada Varaždina provedbom svjetski poznate rehabilitacije glasovno-govorno jezičnih poremećaja pod nazivom ValMod. Nagrada Grada Varaždina ove godine je dodijeljena Janu Kerekešu, Robertu Puji i Željku Trstenjaku te posthumno sportskom novinaru Vladimiru Premužu. Plaketa Grada Varaždina dodijeljena je Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Varaždin, Stolnoteniskom klubu Varaždin, Sveučilištu Sjever, Športskom karate klubu Varaždin i Urarskom obrtu ''Benkus''.Medalje grada Varaždina uručene su Mihovilu Beku, Krunoslavu Čoli, Ivan Duiću, Ivici Kolariću, Tomislavu Kranjčecu, Zvonimiru Kušteru, Amandi Mlinarić, Branki Rodek i Veziri Vlašić te Stanku Golubiću.


Na kraju svečanosti upriličen je koncert kao dar novog grada prijatelja Schaffhausena, a gradski vijećnici i njihovi gosti pokazali su na žalost da češće sjede u klupama vijećnika nego u prekrasnoj netom obnovljenoj koncertnoj dvorani svoga kazališta pa su umjetnici bili iznenađeni i ponekim pljeskom između stavaka.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.