Obilježena 28. obljetnice žrtava Voćina u Domovinskom ratu

Obilježena 28. obljetnice žrtava Voćina u Domovinskom ratu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju 28. obljetnice žrtava Voćina u Domovinskom ratu te na komemoraciji kazala kako nas spomen na Voćinske žrtve obvezuje da gradimo sretnu budućnost naše domovine i budućih naraštaja u kojoj nema mjesta mržnji. Prisjećajući se događaja od prije dvadeset i osam godina, „kada su u kukavičkome bijegu pred hrvatskim vojnicima četničke horde, iskalile svoj zločinački bijes na 47 žitelja Voćina – nenaoružanih, nezaštićenih i nevinih“, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da su dva dana poslije hrvatske snage u Voćinu dočekali nezamislivi prizori patnje, razaranja i jednog od najgorih zločina tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku. I međunarodni stručnjaci koji su sudjelovali u istrazi ovog zločina nisu mogli pronaći riječi kojima bi opisali ono čemu su svjedočili, dodala je Predsjednica. „Nije bila pošteđena ni jedna hrvatska kuća, niti gotovo osam stoljeća stara katolička crkva, niti životi stanovnika Voćina koji se nisu uspjeli sakriti pred zločincima“, navela je Predsjednica dodavši kako mi ni danas ne možemo shvatiti mržnju koja je proizvela takav zločin, a takvom zlu se suprotstavljamo dobrotom, vjerom i ljubavlju prema žrtvama, narodu i Domovini. 

Predsjednica je istaknula kako su vjera i ljubav nosile naše branitelje u junačkome otporu velikosrpskoj agresiji u Voćinu, zapadnoj Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj te ih dovele i do konačne pobjede u borbi za slobodu. Ne mrziti ne znači zaboraviti i odustati od traganja za pravdom koja do sada nije zadovoljena, kazala je Predsjednica naglasivši kako nekolicina pojedinačnih presuda za zločine u Voćinu ni približno ne može isprati gorčinu zbog toga što mnogi počinitelji voćinskih zločina i danas uživaju u nezasluženoj slobodi. Istaknula je kako je dužnost hrvatske države ustrajati u istragama i kaznenom progonu ovog i drugih zločina počinjenih tijekom srpske agresije. „Jamčim vam da tu dužnost i obvezu neću nikada zaboraviti“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. 

Obilježavanje stradanja žitelja Voćina u Domovinskom ratu započelo je Svetom misom za žrtve i hrvatske branitelje te komemoracijom u spomen na njih, nakon koje je predsjednica Grabar-Kitarović položila vijenac i zapalila svijeću kod spomen obilježja „Voćinskim žrtvama Domovinskog rata“. Boravak u Voćinu Predsjednica Republike nastavila je susretom s braniteljima i obiteljima poginulih i nestalih te s vojnicima iz cijele Hrvatske koji su sudjelovali u hodočašću Gospi Voćinskoj.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.