Pakrac: Obilježavanje 29. godišnjice početka Domovinskog rata

Pakrac: Obilježavanje 29. godišnjice početka Domovinskog rata

Obilježavanje je započelo svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, nakon čega se formirala kolona u već tradicionalni svečani „Mimohod pobjednika“ do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće

FOTO: MUP RH

U ponedjeljak, 2. ožujka, u Pakracu se okupilo nekoliko stotina uzvanika i posjetitelja prilikom obilježavanja 29. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Prisjetimo se da su pobunjeni Srbi u noći s 1. na 2. ožujka 1991. godine napali Policijsku postaju Pakrac, a brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, Policijska postaja Pakrac oslobođena je, dok su pobunjenici protjerani izvan grada. Bio je to početak Domovinskog rata.

Ove godine obilježavanje je započelo svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, nakon čega se formirala kolona u već tradicionalni svečani „Mimohod pobjednika“ koji se odvijao ulicama Pakraca od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te udruga proisteklih iz Domovinskog rata i policajaca Policijske postaje Pakrac, zajednički vijenac položili su posebni savjetnik i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića general Mladen Markač, u ime Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića izaslanik prof. dr. sc. Željko Glavić, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Tomo Medved, u ime ministra regionalnog razvoja i EU fondova Marka Pavića izaslanik, a ujedno i pomoćnik ministra Davor Huška, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za veterane Domovinskog rata i izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića general-pukovnik Marijan Mareković, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, savjetnik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić s načelnicima policijskih uprava brodsko-posavske, virovitičko-podravske, osječko-baranjske, vukovarsko-srijemske i sisačko-moslavačke, zamjenikom načelnika PU bjelovarsko-bilogorske, zapovjednikom Specijalne jedinice policije RH i zapovjednikom ATJ Lučko, a zatim i druga izaslanstva županija, gradova i udruga.

Nakon polaganja vijenaca povorka se uputila prema parkiralištu ispred Policijske postaje Pakrac, gdje su prisutne pozdravili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te predsjednik Udruge Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić, a nakon njih prisutnima se prigodno obratio župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević.

Potom se u ime sudionika događaja obratio umirovljeni pukovnik HV-a Danko Bevanda te general Mladen Markač koji je naglasio kako je razlog okupljanja podsjetnik na jedan važan događaj u povijesti stvaranja naše domovine i na samom početku se, u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, zahvalio svim policajcima i sudionicima tog događaja iz 1991. godine koji su bili i ostali vjerni svojoj domovini.

Pakrac je grad u kojem je hrvatska policija započela svoju slavnu ratnu ulogu, kojom se trajno upisala u povijest stvaranja i obrane hrvatske države. General Markač naglasio je kako je Srbija je htjela stvoriti „veliku Srbiju“ te da se trebamo prisjetiti 788 majki poginulih hrvatskih policajaca i velike uloge policije u začecima rata, kao jedine oružane sile koja je tada, prije osnivanja hrvatske vojske, bila u stanju neprijatelju pružiti organizirani otpor, štiteći građane i imovinu. Također je istaknuo da smo mi pobijelili u Domovinskom ratu, ali nažalost nismo pobijelili velikosrpsku politiku koja je i danas na djelu.

"Kao Hrvati smo bili ponosni, a onda nas je međunarodna zajednica optužila da smo stvorili državu na nečasnim djelima te smo išli na Međunarodni sud i prisilili ga da prizna da su Hrvati imali obrambeni, oslobodilački i što je najvažnije časni rat, na što moramo posebno biti ponosni. Kad nas netko pita što smo stvorili možemo slobodno reći da smo ostvarili svoju želju da imamo slobodnu i neovisnu RH. Danas u ovo vrijeme, po novoj strategiji domovinske sigurnosti policija ima novi značaj, na dnevnoj bazi donosi sigurnost građanima koja je osnova za bolji život i bolji razvoj države", dodao je general Markač.

Istaknuo je da branitelji žele samo malo časti i dostojanstva u ovom društvu, a da je država ta koja treba stvoriti okoliš u kojoj će hrvatsko dijete s ponosom moći reći da mu je otac bio hrvatski branitelj. Na samom kraju izrekao je jednu zamolbu svim policajcima, a to je da budu ponosni što nose plavu ili zelenu odoru policije jer je ta policija mnogo dala da se stvori naša domovina i da časno i pošteno odrađuju svoje profesionalne zadaće kao što su to činili i njihovi veterani Domovinskog rata.

Program je uveličala policijska klapa „Sv. Mihovil“ svojim progodnim glazbenim odabirom, a obilježavanje je završilo odavanjem počasti kod Spomen-obilježja ispred Policijske postaje Pakrac koje svjedoči o događajima otprije 29 godina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.