Incident u Okučanima, Milanović napustio obilježavanje obljetnice

MILANOVIĆ, ILUSTRACIJA
OKUĆANI HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je u Okučanima napustio obilježavanje obljetnice vojnoredarstvene akcije Bljesak jer je u povorci vidio oznake s porukom "Za dom spremni",  objavio je HRT.

- Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Moji stavovi su poznati, govorim ih javno, bez namjere da bilo koga uvrijedim, ali nekada neke stvari morate reći jasno, tim se riječima novinarima obratio predsjednik RH Zoran Milanović prije nego što je napustio obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak".
- U organizaciji ovoga skupa moj ured nije sudjelovao. Ovo je organizacija Ministarstva branitelja. Dakle, pristali smo na apsolutno sve elemente protokola. Branitelji i obitelj polažu prvi vijence, premijer i predsjednik drugi, međutim ovdje se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac prije mene, skinuo u odoru s grbom "Za dom spremni", u čemu ne želim sudjelovati, objasnio je zašto odlazi.Dodao je i da je organizator o tome mogao voditi računa.- To je namjerna provokacija. Ja to smatram gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj, kazao je Milanović.Dodao je da ubuduće gdje god bude ovakva situacija u tome neće sudjelovati.
Plenković: Njegovo je pravo da ode

Komentirajući Milanovićev odlazak premijer Plenković rekao je da mu je očito javljeno da je netko imao majicu s grbom HOS-a.- To je njegova odluka, rekao je Plenković.Referirajući se na Milanovićevu izjavu o ploči HOS-a za vrijeme komemoracije u Jasenovcu rekao je da se ni od koga od njih ovdje neće čuti da se ploču s imenima poginulih branitelja može baciti.- Njegovo je pravo da ode, naša je obveza da ostanemo ovdje, poručio je Plenković.
A na pitanje smetaju li njemu majice s pozdravom "Za dom spremni" rekao je da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a.Milanović je Okučanima trebao zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem odati počast poginulima u operaciji "Bljesak".Njome je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

https://vijesti.hrt.hr/610380/incident-u-okucanima-milanovic-napustio-obiljezavanje-obljetnice

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.