Izaslanstvo Varaždinske županije odalo počast poginulim braniteljima u vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“

Izaslanstvo Varaždinske županije odalo počast  poginulim braniteljima u vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na Gradskome groblju u Varaždinu odana je počast i zahvalnost poginulim braniteljima u vojno redarstvenoj akciji „Bljesak“. Uz članove i predstavnike mnogobrojnih braniteljskih udruga, počast je odalo i izaslanstvo Varaždinske županije u kojem su bili župan Radimir Čačić i predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, dok je u ime Grada Varaždina svijeću zapalio zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. Prisutan je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak. Odavši počast te zapalivši svijeću, župan je naglasio da je sam naziv operacije izvanredno odabran.

-Bljesak je sama najava ozbiljnih  i ogromnih razmjera operacije koja je uslijedila, a to je Oluja. Veliku ulogu u operaciji imalo je iskustvo i znanje ljudi koji su tada vodili državu i vojsku, a u Bljesku se prije svega htio isprobati test spremnosti neprijatelja, odnosno njegovog zaleđa na reakciju, tu prvenstveno govorimo o Miloševiću.  Sposobnost naših snaga je dokazana, akcija je uspješno realizirana. Bilo je žrtava i njima dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje, znamo da je za njihove obitelji to nenadoknadiv gubitak. S stanovišta onoga što je Hrvatska dobila Bljeskom, radi se o najmanjem broju žrtava  koji se objektivno mogao očekivati – rekao je župan Čačić.

Operacija “Bljesak” – vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.