Izaslanstvo Varaždinske županije odalo počast poginulim antifašistima te poginulim pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske

Izaslanstvo Varaždinske županije odalo počast poginulim antifašistima te poginulim pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske

Na varaždinskom Gradskom groblju u Varaždinu izaslanstvo Varaždinske županije u kojem su bili župan Radimir Čačić, savjetnica župana Natalija Martinčević te zamjenik župana Tomislav Paljak  položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim antifašistima povodom 75. obljetnice oslobođenja grada Varaždina i pobjede nad fašizmom. Župan Čačić i njegov zamjenik Paljak odali su počast i poginulim pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske. Naime, na današnji dan prije 29 godina osnovana je spomenuta brigada. Izaslanstva Grada Varaždina i Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista također su odali počast.
Pozvavši na minutu šutnje, župan Čačić je naglasio važnost njegovanja i očuvanja antifašističkih vrijednosti.

Svima je dobro poznato da je Hrvatska u II. svjetskom ratu dala iznimno značajan doprinos u borbi protiv fašizma i to je nepobitna činjenica. Stoga je iznimno  važno obilježiti Dan pobjede nad fašizmom i odati počast svima onima koju su bili dio antifašističkog pokreta koji je utkan u temelje današnje hrvatske države, ali i suvremene EuropeUostalom,  u tadašnjoj Jugoslaviji uvjerljivo najbrojniji pripadnici partizanskih snaga bili su Hrvati, a u zapovjednom lancu dvije trećina  časnika bili su Hrvati, zapovjednik cijele vojske je bio Hrvat. Dakle, ne treba tu puno ništa dodavati – rekao je župan.

Svečanost odavanja počasti upotpunili su i učenici Glazbene škole iz Varaždina pod ravnanjem prof. Darka Navoja.

Kod spomen ploče 104. brigade Hrvatske vojske, izaslanstvima Grada Varaždina te Varaždinske županije pridružili su se i pripadnici Udruge 104. brigade Hrvatske vojske.

-104. brigada je jedna od prvih osnovanih brigada, svoju hrabrost i domoljublje pokazali su u mnogim obrambenim operacijama, a poštovanje i uspomenu na poginule pripadnike moramo čuvati zauvijek  - rekao je župan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.