Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je danas svečanom obilježavanju Dana hrvatske vojske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je danas svečanom obilježavanju Dana hrvatske vojske, Dana hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", gdje je otvorio smještajni objekt "Vukovar", sudjelovao na središnjoj svečanosti te obišao sportske terene. U svom govoru istaknuo je da je cilj Vlade Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom i kvalitetnijom, podizati razinu obrambenih sposobnosti i njen međunarodni ugled. Uz predsjednika Vlade bio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.  Govor predsjednika Vlade, nakon uvodnih pozdrava, donosimo u cijelosti:
 
"Sve vas srdačno pozdravljam u ime hrvatske Vlade i čestitam predstojeći Dan Hrvatske vojske, Dan kopnene vojske i 29. obljetnicu osnivanja Hrvatske vojske!  Obilježavanje Dana Oružanih snaga je velik i važan događaj koji objedinjuje povijest stvaranja hrvatske države, pobjedu u Domovinskom ratu i 29 godina dug put od Zbora narodne garde do današnje moderne, profesionalne i pouzdane Hrvatske vojske.    
Dan Oružanih snaga je ne samo snažna poruka domoljublja i nacionalnog zajedništva, nego i pokazatelj vaših spremnosti i sposobnosti za obranu hrvatskoga teritorija, za pružanje pomoći  stanovništvu u vremenu ugroza i kriza.  
Zadovoljstvo mi je biti danas s vama na Hrvatskom vojnom učilištu koje nosi ime po našem prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Ono je tim veće što će se danas i svečano otvoriti još jedan smještajni objekt izgrađen za potrebe i po mjeri pripadnika i pripadnica hrvatske vojske. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, a posebno donedavnom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je uložio velik dio sebe u realizaciju ovog projekta, ali i kroz cijeli mandat u jačanje položaja Hrvatske vojske u hrvatskom društvu. 
Prisjećajući se postrojavanja i prisege prvih postrojbi Zbora narodne garde na prepunom stadionu u Kranjčevićevoj, prisjećamo se svih naših branitelja i njihovog nemjerljivog doprinosa za slobodu i samostalnost Hrvatske.  
Upravo radi njih, naša je zadaća da promicanjem istine o Domovinskom ratu i čuvajući sjećanje na žrtve i heroje Domovinskog rata, snažimo Hrvatsku vojsku i policiju i pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. A to smo i činili kroz cijeli mandat i tu želim posebno zahvaliti ministru hrvatskih branitelja i generalu Hrvatske vojske Tomi Medvedu.
 
Zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima
 
Stoga i ovom prigodom izražavam zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima, kao i onima koji se vode kao nestali, poginulima, ranjenima hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za slobodu Hrvatske. Nažalost, nedavno je služeći svojoj Domovini u miru, poginulo pet mladih pripadnika Hrvatske vojskejedan o okviru misije u Afganistanu i četiri vojna pilota.  Želim ovom prigodom odati još jednom poseban pijetet tim mladim ljudima, izraziti poštovanje i zahvalnost njihovim obiteljima.  
Vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu uporište su razvoja naših oružanih snaga. Danas je Hrvatska vojska spremna i sposobna u svakom trenutku i pod bilo kojim uvjetima odgovoriti na sve izazove i ugroze radi zaštite nacionalne sigurnosti. Naši vojnici širom svijeta postižu sjajne uspjehe na međunarodnim vježbama i u misijama. Istodobno je, sukladno Strategiji nacionalne sigurnosti i zahtjevima sustava domovinske sigurnosti, Hrvatska vojska niz puta pokazala spremnost i obrambenu sposobnost. U to se uvjerila čitava hrvatska javnost.  
Kao članica Europske unije i NATO-a, danas dajemo svoj doprinos operacijama i misijama potpore miru, ispunjavamo naše međunarodne obveze i doprinosimo zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, istodobno razvijajući sposobnosti Hrvatske vojske.  
Jedan od osnovnih parametara koji definira današnje moderne oružane snage je moderna i sofisticirana oprema koju koristi. S ponosom ističemo kako je danas hrvatski vojnik u potpunosti opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije.  
Uložili smo mnogo napora i financijskih sredstava kako bi na ravnomjeran način razvijali sve grane Hrvatske vojske. Spomenut ću izgradnju i nastavak izgradnje obalnog ophodnog broda, nabavu višenamjenskih borbenih helikoptera „Black Hawk“, uspješan remont transportnih helikoptera, opremanje borbenih vozila, nabavu modernih besposadnih zrakoplovnih sustava. Kad govorimo o planiranim aktivnostima naše Vlade u području obrane i sigurnosti, mi ostvarili naše zadane ciljeve. Ostaje nam još višenamjenski borbeni avion.
 
Predanost Vlade daljnjem razvoju obrambenih sposobnosti
 
Cilj Vlade je Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom i kvalitetnijom, podizati razinu obrambenih sposobnosti i njen međunarodni ugled. Kako bi se taj cilj ispunio, bili smo predani ulaganju u opremanje, modernizaciju i podizanje standarda hrvatskih vojnika.  
Stoga je upravo prepoznati ulaganje u obranu, ulaganje u sigurnost građana i nacionalnu sigurnost. Mi smo toga nakon šest godina pada, četiri godine zaredom povećali obrambeni proračun. Vi to najbolje znate i osjetite.  
Od početka mandata poseban naglasak stavili smo na obranu, Hrvatsku vojsku i zaštitu dostojanstva hrvatskih branitelja. Vratili smo Hrvatsku vojsku u gradove, u Sinj, Vukovar, Varaždin, Pulu i Ploče i poslali jasnu poruku da je Hrvatska vojska među svojim narodom i uz svoj narod.  
U brojnim konkretnim situacijama poput velikih šumskih požara, poplava, epidemije COVID-a 19, ali i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, vidjelo se da je sustav domovinske sigurnosti itekako aktivan i učinkovit i da je utjecaj kriza sveden na najmanju moguću mjeru zahvaljujući smjernicama koje ova Vlada postavila.  Hrvatska vojska dala je svoj obol u vrlo kratkom roku i vrlo učinkovito na sve navedene krize, na čemu vam još jednom zahvaljujem.  Učinili smo i značajne iskorake kako bi se hrvatskim vojnicima vratila materijalna prava koja su bila oduzeta za vrijeme prethodne Vlade.  
Na početku mandata posjetio sam, zajedno s Damirom, vojarnu Croatia i uvjerio se osobno  u tadašnje smještajnih kapaciteta koje nije bilo dobro. Ni u drugim vojarnama nije bilo puno bolje.  
Stoga smo ulaganjima odlučili preokrenuti trendove i siguran sam da većina pripadnika Hrvatske vojske sada radi i živi u bitno boljim uvjetima nego što je to bilo ranije. Dokaz tomu je i ovo učilište i smještajni objekt koji nosi ime po gradu heroju Vukovaru i koji će u dogledno vrijeme postati dio novog Sveučilišta obrane i sigurnosti „Dr. Frano Tuđman“, što smo i predložili kroz Zakon koji je upućen Hrvatskom saboru.
 
Biti pripadnik Hrvatske vojske zahtijeva predanost, znanje, odgovornost i spremnost, ali zahtijeva i odricanje. Zahvaljujući vašem odgovornom radu i ispunjavanju zadaća na najvišoj profesionalnoj razini, stekli ste ogromno povjerenje i podršku hrvatskih građana i doprinijeli ste međunarodnoj prepoznatljivosti Hrvatske vojske i Hrvatske.  Hrvatska vojska danas je jamac sigurnosti i stabilnosti hrvatske države i hrvatskoga naroda. I uoči ove obljetnice, još jednom vam čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Želim vam da i nadalje budete zaštitna snaga hrvatskoga naroda.  I ujedno svima čestitam predstojeći Dan državnosti kojeg ove godine ponovno obilježavamo 30. svibnja. Hvala vam lijepa i čestitam."

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.