Premijer Andrej Plenković uputio čestitku u povodu Dana državnost

Premijer Andrej Plenković uputio čestitku  u povodu Dana državnost

Premijer Andrej Plenković uputio je čestitku  u povodu Dana državnosti koja glasi:

Dan državnosti, slavimo na Dan 30. svibnja slaveći timei obljetnicu konstituiranja prvog, demokratski izabranog, Hrvatskog sabora. Ove godine obilježavamo je trideseti puta od početka donošenja niza ključnih ustavnih, pravnih, političkih i povijesnih akata koji su, voljom naroda izraženom na prvim višestranačkim izborima, doveli Republiku Hrvatsku do neovisnosti, suvereniteta i međunarodnog priznanja.

Uspostavljanjem demokratskih sloboda građana i državnog suvereniteta kao temeljnih odrednica, počeli smo se vraćati, kao prvi hrvatski predsjednik, istaknuo je dr. U svom vizionarskom govoru. Franjo Tuđman, hrvatski narod i hrvatska država europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Jedna od prvih i najtežih prepreka na tom putu bila je velikosrpska agresija, kojoj smo se uspješno odupirali, zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima i njihovoj žrtvi. Sjećamo se njihove hrabrosti, odlučnosti i upornosti s najvećim poštovanjem.

Danas kao članica Europske unije i dio civilizacijskog kruga zapadne Europe doprinosimo globalnoj sigurnosti i stabilnosti i nakon samo šest i pol godina punopravnog članstva imamo dužnost i čast predsjedati Vijećem Europske unije.

U prve tri godine našeg mandata ojačali smo gospodarski rast, nastavili s poreznim olakšicama i strukturnim reformama te vratili kreditni rejting Hrvatske na razinu ulaganja. Povećali smo zaposlenost i postigli respektabilan rezultat u javnim financijama, što nam je omogućilo da se snažnije i kvalitetnije borimo sa globalnom krizom uzrokovanom koronavirusom.

Zahvaljujući odgovornosti svih građana i pravovremenim i učinkovitim mjerama kontroliramo epidemiju, zbog čega je situacija u Hrvatskoj bolja nego u mnogim drugim zemljama.

Uvjereni smo da ćemo u novim okolnostima zajedničkim naporima i međusobnim poštovanjem uspješno prevladati ovu krizu i nastaviti s reformama koje će omogućiti dostojanstven život i bolji standard svim našim građanima.

Dragi sugrađani, Hrvati u domovini i inozemstvu, u ime Vlade i osobno, od srca vam čestitam Dan državnosti. "

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.