Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu 30. svibnja - Dana državnosti

sabor

 Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u kojoj stoji:

„Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan državnosti!

Prije trideset godina, dana 30. svibnja 1990. godine, konstituiran je prvi višestranački Hrvatski sabor. Neposredno prije toga, održani su prvi slobodni, neposredni i višestranački izbori na kojima je hrvatski narod, nakon dugo vremena, izabrao svoje istinsko predstavništvo.

Konstituiranjem prvog demokratski izabranog Sabora otvoren je put prema ostvarenju višestoljetne težnje hrvatskoga naroda - demokratskoj preobrazbi, slobodi, samostalnosti i neovisnosti Hrvatske. Time je učinjen prvi korak u uspostavi moderne hrvatske države i zato je taj dan izabran kao „svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti“.

Tijekom svoje povijesti, Hrvatski sabor je, kao predstavničko tijelo hrvatskoga naroda koje čuva hrvatsku državnost i štiti interese hrvatskoga naroda, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, imao ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države duboko ukorijenjene u srednjoeuropski i mediteranski prostor s izraženim kršćanskim identitetom.

U obrani hrvatske državnosti, mnogi hrvatski ljudi, a posebno branitelji i njihove obitelji, podnijeli su veliku žrtvu. Stoga im danas izražavamo našu zahvalnost. Domovinski rat najčvršći je temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi, a njegove vrijednosti, bez kojih ne bi bilo Hrvatske, Hrvatskoga sabora i višestranačja, ostavljene su nam u trajno nasljeđe.

Kao što je i tada Hrvatska živjela u burnom vremenu, danas također svjedočimo vremenu brojnih suvremenih izazova. Današnji Dan državnosti obilježavamo u promijenjenim životnim okolnostima zbog globalne zdravstvene krize.

Puno puta u svojoj povijesti Hrvatska je dokazala da zna uspješno prebroditi teške prepreke. I ovoga puta, zahvaljujući prije svega snazi, odgovornosti, ozbiljnosti, hrabrosti, solidarnosti i zajedništvu naših građana, uspješno smo prevladali ovu nedaću.

Hrvatski sabor je u ovim posebnim okolnostima odgovorio na zahtjeve, potrebe i brige hrvatskih građana donošenjem snažnog zakonodavnog okvira kojim se jamči nastavak gospodarskih aktivnosti.

Pred nama svima ostaje zadatak da - uz daljnje osnaživanje svih demokratskih vrijednosti - mira, slobode, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava te solidarnosti - odlučno i složno učinimo sve kako bismo pridonijeli daljnjem gospodarskom razvoju, a time i općem boljitku svih građana.

Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima, svima koji su izabrali Hrvatsku kao svoju domovinu i svima koji je vole i poštuju, želim sretan Dan državnosti!

 O vraćanju na datum 30. svibnja

Dan državnosti ove godine ponovo se  obilježava 30. svibnja nakon što je u studenome 2019. godine donesen novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj. 

Datum 30. svibnja prozvan je Danom hrvatske državnosti 1990. godine i tada je prvi put svečano proslavljen diljem Hrvatske, a Hrvatski sabor taj je datum u ožujku 1991. i službeno proglasio blagdanom. 

Konstituiranjem novoga Sabora, izabranoga na prvim demokratskim i višestranačkim izborima u Hrvatskoj, započeo je i proces osamostaljenja Hrvatske zbog čega se ovaj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti. 

U izbornom nadmetanju za višestranački Sabor sudjelovale su 33 političke stranke i 16 raznih udruženja. Za 356 zastupničkih mjesta u sva tri vijeća Sabora SR Hrvatske bilo je predloženo 1705 kandidata. 

Prvo zasjedanje demokratski izabranoga Sabora održano je u svečanome tonu, a rezultati glasovanja za predsjednika i potpredsjednike Sabora, te izbor Franje Tuđmana za hrvatskoga predsjednika, popraćeni su aklamacijom sabornika.

Franjo Tuđman tom je prigodom u nadahnutom govoru podsjetio na važne datume iz hrvatske povijesti i borbe hrvatskoga naroda za očuvanje svoje državnosti naglašavajući da je upravo tada učinjen presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Kao glavni cilj u najbliže vrijeme naveo je donošenje novoga Ustava Republike Hrvatske s uspostavom demokratskih sloboda građana i državnim suverenitetom kao temeljnim odrednicama. Prvi predsjednik novoga Sabora Žarko Domljan predao je zatim dr. Franji Tuđmanu predsjedničku lentu u bojama hrvatske trobojnice. 
Konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske nazočili su i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica.

Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.