Premijer Plenković: Ovo je 30. godišnjica i pravo je vrijeme da na svoje mjesto postavimo ključne datume / video

premijer

Čestitam svim našim sugrađanima, Hrvatima u domovini i inozemstvu, Dan državnosti 30. svibnja. Dan kada je prvi put konstituiran demokratski izabran višestranački Hrvatski sabor", rekao je premijer Andrej Plenković nakon polaganja vijenaca za obilježavanje Dana državnosti.

"Ovo je ključni datum u razdoblju između 1990. i 1992., kada su donesene sve te važne, glavne odluke za našu neovisnost, neovisnost, našu slobodu. Stoga me posebno raduje što je ovaj saziv Hrvatskog sabora, a predložila  je to Vlada, vratio Dan državnosti na 30. svibnja. Za sve koji se sjećaju 1990-ih, to je bio dan osjećaja hrvatskog naroda, kada se obilježavao Dan državnosti na način da smo izgradili poštovanje prema državnim institucijama i njezinim simbolima i moderne povijesti ", nastavio je Plenković izrazivši uvjerenje da je ova, 30. godišnjica, pravo vrijeme za postavljanje ključnih datuma na njihovo mjesto.

Državni vrh, predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora - Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković,  položili su vijence na zajednički grob za neidentificirane žrtve Domovinskog rata, ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" i ispred Središnjeg križa branitelja. Poslije su premijeri i Hrvatski sabor, bez predsjednika Republike, položili vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika, Dr. Franjo Tuđman.

Vjerujem da će predsjednik tijekom svog mandata promijeniti svoje mjesto

 Polaganje vijenaca označilo je početak cjelodnevnog obilježavanja Dana državnosti, tijekom kojeg će se služiti sveta misa za domovinu, „Velika smjena straže na Trgu svetog Marka“ i svečani večernji koncert ispred Hrvatskog narodnog kazališta.
Nakon što je građanima čestitao Dan državnosti, premijer Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara. Na pitanje kako komentira izjave predsjednika Zorana Milanovića o promjeni datuma državnog praznika, Plenković je rekao:
"Mislim da je loše ako predsjednik Republike govori ovako o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor. Račanova vlada promijenila je Dan državnosti i stavio ga 25. lipnja što je također važan datum, zapravo 8. listopada i 15. siječnja 1992., primjerice, datumi referenduma su važni, kao i usvajanje prvog ustava, ali ovo je bio početak, pa mi je žao što govori o ključnom datum za suvremenu hrvatsku povijest, vjerujem da će tijekom svog mandata promijeniti svoje stajalište. "

Osumnjičeni za kriminal moraju biti procesuirani

Premijer nije želio komentirati izjave da se radi o predizbornom skupu HDZ-a, kao ni odluku predsjednika da im se ne pridruži u posjetu Tuđmanovom grobu."To pitajte Predsjednika. Ja sam premijer i predsjednik HDZ-a na čiju se inicijativu promijenio datum oobilježavanja Dana državnosti. On je druga institucija, koja nije predmet mog interesa."Komentirajući jučerašnja uhićenja u Hrvatske šume, Plenković je rekao: "HDZ-u ništa nije teško. Vladavina zakona mora funkcionirati, državno odvjetništvo i policija su neovisni. Ako je netko počinio zločin, policija i DORH trebaju raditi bez obzira na sve. "Borimo se protiv korupcije i ovo je još jedan dokaz toga. Stranci ne mogu naštetiti, jer svi osumnjičeni za zločine moraju biti procesuirani."

Hrvatska se konsolidirala i ekonomski i financijski

Na komentar oporbe da je to predizborna igra rekao je da kampanja još nije započela, a predsjednikova izjava da možda neće izaći na birališta poruka je SDP-u, ali i onima koji su mu vjerovali.
"Oporba je tanka argumentima. Oni pokušavaju HDZ-u šivati ​​nešto što zasigurno ne stoji, što ne stoji za mene kao premijera, što ne stoji po našim načelima. Naši postignući u mandatu za nas su važni, Hrvatska se konsolidira i ekonomski i financijski. znali su upravljati krizom, vlada koja je najveću krizu do sada riješila na najbolji, najbolji mogući način, opaku pandemiju koja je zahvatila Hrvatsku i u javnom zdravstvu, u ekonomskom, socijalnom smislu “, rekao je Plenković.

Dodao je da je vlada, uz savjetovanje s EK-om, Hrvatskoj osigurala više od 20 milijardi eura u narednih sedam godina, napomenuvši da je sinoć jedna od agencija za kreditni rejting, Standard & Poor's, održala svoj ulagački rejting i potvrdila ugled Hrvatske među međunarodnim financijskim institucijama. "Među onima koji nas gledaju, rekao bih, s ljekarničkom ljestvicom i mikroskopskim lećama", naglasio je premijer.

"Na ovaj način vidimo važnu razliku između ozbiljnih, odgovornih, onih koji znaju osigurati budućnost hrvatskih građana i brzog oporavka zemlje i onih koji to zasigurno nisu u mogućnosti", nastavio je.Upitan kada ćemo dobiti novac od EU-a i hoće li to biti samo za zakrpljivanje rupa ili ćemo ići u privatni sektor, premijer je objasnio da postoje dvije "piggy banke".

"Jedan će to biti redoviti sedmogodišnji proračun EU od kojeg ćemo dobiti više nego što smo dobili prošli put. Dakle, sredstva za koheziju, poljoprivrednu politiku, investicije, mala i srednja poduzeća, očuvanje radnih mjesta, za sve što predstavlja dodatni poticaj za javna ulaganja i uravnotežen regionalni razvoj zemlje ", rekao je."Drugi okvir naziva se Sljedeća generacija EU-a. Na zahtjev Europskog vijeća, na zahtjev tijela šefova država i vlada u kojima zastupam Hrvatsku, dali smo nalog Europskoj komisiji Ursuli von der Leyen, koja je izabrana prošle godine zahvaljujući mojim naporima. , napori hrvatske Vlade, jer smo znali da će ona biti kvalitetna i korisna u ovoj ulozi, što se i sada pokazuje. Nije važno tko je zadužen za Europsku komisiju ", dodao je Plenković.

"750 milijardi eura u drugom instrumentu, Europskom instrumentu ekonomskog oporavka, upotrijebit će se na isti način kao i europski proračun. Suština naših razgovora bio je moto rimskog prava: Bis dat, qui cito dat, Više daje "Poruka koju smo kao Hrvatska dali treba dati novac odmah, sada, kako bismo brzo vratili gospodarstvo u one tračnice na kojima je bilo prije epidemije brzih 19", dodao je premijer i dodao da je tih 10 milijardi eura predstavlja 20 posto našeg BDP-a.
"To znači da je EU kao projekt stala iza svojih građana, iza svojih članica, baš kao što je hrvatska vlada stala iza naših građana, posebno onih koji rade u privatnom sektoru. Analogija je jasna i sredstva će se koristiti na pravilan način", rekao je.
Na kraju je spomenuo kako vjeruje da je otkaz Josipa Rimaca i pomoćnice ministrice gospodarstva Ane Mandac jasna poruka.

Cjelodnevno slavljenje Dana državnosti

Nakon polaganja vijenaca misu za domovinu u crkvi svetog Vlaha predvodio je kardinal Josip Bozanić.Središnja svečanost Dana državnosti započela je ispaljivanjem 30 svečanih voda iz Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti i prelijetanjem borbenih aviona MiG-21 nad Zagreb.U podne na Trgu svetog Marka uslijedila je svečana ceremonija Velike smjene garde, koju je izvela Počasna zaštitna bojna Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i prigodan glazbeni program.
Od 17 sati Zagrepčani će moći uživati ​​u posebnom koncertu koji će Jazz orkestar Hrvatske vojske održati na Sveučilišnoj livadi, u blizini fontane.
 
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.