Najavljen program obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu

najava programa proslave Oluje

Na konferenciji za medije koja je održana u petak, 31. srpnja u Kninu, prezentiran je tijek priprema i program obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja koji će se održati u utorak i srijedu, 4. i 5. kolovoza.

Na konferenciji su sudjelovali članovi Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, predsjednik Organizacijskog odbora državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, državni tajnici u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić i Nevenka Benić, načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske Ivica Kostanić, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, zapovjednik Provedbenog stožera i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Palve Jeličić i epidemiolog županijskog stožera dr. Željko Huljev.

Predsjednik Organizacijskog odbora, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop na početku je u ime Organizacijskog odbora pozdravio i zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi programa i koji će sudjelovati u njegovoj provedbi, posebno istaknuvši epidemiologe koji su pripremili preporuke za uspješnu provedbu programa u skladu sa propisanim mjerama i ograničenjima. Državni tajnik Jakop prezentirao je program obilježavanja koji će se održati u utorak i srijedu, 4. i 5. kolovoza 2020., naglasivši kako je cjelokupni program koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo obzirom na ovogodišnje specifične okolnosti uzrokovane pandemijom.

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Palve Jeličić rekao je kako su preporuke epidemiološke struke bile temelj za planiranje organizacije obljetnice. “Zajedno sa kolegama iz županijskog stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije bili smo na terenu, vidjeli situaciju, procijenili rizik i dali preporuke” rekao je doktor Jeličić te apelirao da ostanu doma građani koji su planirali doći, a koji spadaju u neku od rizičnih skupina ili imaju bilo kakve simptome koronavirusa. Isto tako, za one koji će dolaziti na obljetnicu podsjetio je na obavezno pridržavanje fizičke distance od 1,5 metara u zatvorenim prostorima odnosno jedan metar na otvorenom te preporuku nošenje maski u zatvorenim prostorijama ukoliko se ne može održavati distanca kao i što učestaliju naviku dezinficiranja ruku. “Izbjegavajte rukovanja, ljubljenja, grljenja, čestitanja. Obljetnicu možemo dostojanstveno proslaviti i bez fizičkih kontakata. Cilj nam je smanjiti rizik od potencijalnog prijenosa koronavirusa” istaknuo je doktor Jeličić.

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić izvijestila je o aktivnostima Ministarstva u okviru aktivnosti Organizacijskog odbora koje se tiču hrvatskih branitelja istaknuvši između ostalog: “Na adrese svih članova obitelji poginulih i nestalih u operaciji Oluja uputili smo kartu sjećanja – pismo kojim se sjećamo njihovih i naših poginulih sa zamolbom da ovogodišnji program prate putem televizijskih ekrana.” Rekla je da će na središnjoj svečanosti u podizanju zastave na Kninskoj tvrđavi sudjelovati pripadnici 2., 4. i 7. gbr koji su tu zastavu podigli i 1995. godine te da je Ministarstvo izdalo preporuku da se obljetnica VRO Oluja slavi i u drugim hrvatskim gradovima. “U cilju zaštite zdravlja, pozivamo sve hrvatske branitelje i sve građane Republike Hrvatske da taj dan izvjese zastavu Republike Hrvatske, da svi zajedno proslavimo ponosno i dostojanstveno naš najveći praznik i da ostanemo odgovorni” zaključila je.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić čestitao je svim hrvatskim braniteljima, svojim suborcima ovu veliku obljetnicu te ih također pozvao i zamolio da budu odgovorni i da ponosno i časno obilježe ovu važnu obljetnicu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske Ivica Kostanić sa sigurnosnog aspekta izvijestio je da će policija poduzeti sve potrebne mjere kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu i kako bi se na dostojanstven i svečan način obilježila ova obljetnica.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić rekao je kako je Grad kao i proteklih godina odradio sve potrebne pripreme za dostojanstvenu proslavu Oluje u ovim uvjetima koje danas imamo. “Apeliram na sve da i dalje zadržimo dostojanstvo i da budemo ponosni na ono što su nam branitelji omogućili, a to je da danas ovdje stojimo u Kninu. Nadam se da će proslava biti na razini kao i proteklih godina uz ove posebne uvjete” istaknuo je.

Zapovjednik Provedbenog stožera, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić rekao je da će Oružane snage RH kao i proteklih 24 godina pružiti potporu obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja te izvijestio da je na dnevnoj bazi u pripremama provedbe ove svečanosti angažirano oko 150 pripadnika Oružanih snaga RH.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.