Ministar Banožić sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice Tigrova

Ministar Banožić sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice Tigrova

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u četvrtak, 5. studenoga 2020. u vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i Dana bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade.

Uz pripadnike Prve gardijske brigade i bojne Tigrovi, te obitelji poginuli, nestalih i umrlih, svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH ujedno potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović Šimunović, predstavnici Grada Zagreba i udruga proisteklih iz Domovinskog rata i vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan.

Obilježavanje 30. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i bojne Tigrovi započelo je minutom šutnje za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova, nakon čega su kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Svečanost je nastavljena podjelom beretki pripadnicima 1. mehanizirane bojne Tigrovi. Beretke je primilo 32 pripadnika koji su ovim svečanim činom postali pripadnici bojne Gardijske mehanizirane brigade Tigrovi Hrvatske kopnene vojske.

Ministar obrane Mario Banožić prisjetio se svih poginulih i nestalih Tigrova istaknuvši kako s posebnim pijetetom i poštovanjem iskazuje duboku zahvalnost svim Tigrovima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za Hrvatsku. “Današnja zajednička svečanost obilježavanja ustrojavanja prve gardijske brigade i proslava Dana bojne Tigrova podsjetnik je na tešku, ali i na slavnu i ponosnu povijest Hrvatske vojske i hrvatskog naroda. Hrvatski branitelji i Domovinski rat, temelj su današnje moderne i demokratske Hrvatske. Okrenuti smo budućnosti, ali moramo biti svjesni naše povijesti”, rekao je ministar, istaknuvši kako je ovo poseban dan i za nove pripadnike Tigrova kojima su ovom prigodom svečano uručene prepoznatljive crne beretke s grbom postrojbe: “Nosite ih s ponosom kao što su ih nosili vaši prethodnici, hrvatski branitelji!”

Čestitavši 30. obljetnicu osnivanja legendarne 1. gardijske brigade Tigrovi, u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i svoje osobno ime, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je kako je oznaku Tigrova u Domovinskom ratu ponosno nosilo više od 11.000 pripadnika, od kojih je 367 položilo svoje živote na oltar Domovine, dok se za šestoricom još traga.

„U ovoj prigodi tridesete obljetnice posebnu zahvalnost iskazujemo njihovim obiteljima s kojima osjećamo posebnu bliskost“, rekao je ministar Medved istaknuvši kako pouka koju smo spoznali prije 30 godina i koju nikada ne smijemo zaboraviti je da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom možemo svladati sve teškoće. „Dokazali smo to u Domovinskom ratu, a istu tu pouku zajedništva moramo primjenjivati i danas u izgradnji prosperitetnije budućnosti. Neka nam to zajedništvo bude uporište i izvor snage u svakodnevnom radu“, poruka je ministra Medveda koji je čestitavši mladim Tigrovima na dodijeljenim beretkama zaključio: „Oni su danas jamac naše sigurnosti!“

Trideseti rođendan pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi čestitao je i admiral Hranj istaknuvši kako je njihov doprinos u Domovinskom ratu veličanstven, a uspjesi na bojištima uklesani su zauvijek u našu novu vojnu povijest. “Vaš je ratni put, put hrabrosti i časti hrvatskih vojnika koji su pod vodstvom svojih ratnih zapovjednika dobili najteže bitke”, rekao je admiral Hranj poručivši kako je iznimno zadovoljan što danas, mladi nasljednici iz 1. mehanizirane bojne Tigrovi iz sastava Gardijske mehanizirane brigade ponosno baštine tu tradiciju i nastavljaju slavni put Prve gardijske brigade.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović Šimunović istaknuo je kako je današnji dan važan za Tigrove, za postrojbu koja je ustrojena među prvima i koja je iz svojih redova dala i prvu žrtvu Domovinskog rata, Josipa Jovića. „Svako od nas preko 11 000 koji smo prošli kroz legendarne Tigrove može ispričati svoju priču. Privilegij nas preživjelih Tigrova je taj što smo imali čast ratovati i živjeti s onima koji su živjeli i ginuli za Hrvatsku. Za hrvatsku kao Tigar“, rekao je prisjetivši se poginulih 367 pripadnika postrojbe.

Zapovjednik bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade pukovnik Krešimir Kršinić rekao je da su svi pripadnici i pripadnice Tigrova koji su danas dobili beretke prošli jednu zahtjevnu obuku. „To su mladi ljudi koji su došli u sustav sa domoljubljem i velikom željom. Užitak je raditi s njima i stvarati od njih profesionalce“, istaknuo je te dodao kako su Tigrovi i ove godine sudjelovali u raznim misijama i operacijama te su pomagali narodu kad god je to bilo potrebno.

Zadovoljstvo dodijeljenom beretkom nije krila ni pripadnica 1. mehanizirane bojne Tigrovi dvadesetogodišnja vojnikinja Sara Lukes, koja je istaknula kako je ponosna što je imala čast primiti beretku na ovaj povijesni dan kada se obilježava 30. obljetnica 1. gardijske brigade Tigrovi. „Motivira me ljubav prema ovom poslu, a kad slušate ove ljude i što su sve prošli, jednostavno dobijete poticaj da obranite tu njihovu žrtvu i hrabrost. Ja ću se potruditi da to tako i bude“, istaknula je.

Foto: MORH/J. Kopi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.