Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020. "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta"

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020. "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta"

Žrtva svih poginulih i nestalih u Vukovaru nikada ne smije biti zaboravljena, ona ima značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti, uspostavi samostalne, nezavisne i suverene države, poručuje Banožić

Kolona sjećanja koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara danas je, 18. studenoga 2020. godine bila središnji događaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2020. "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta".

Uz Vukovarce, hrvatske branitelje i njihove obitelji te predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježavanju su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, saborski zastupnici, pripadnici Hrvatske vojske, MUP-a, predstavnici lokalne uprave i samouprave te drugi.

Obilježavanje je počelo ispred Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana gdje je održan prigodni program i formirana Kolona sjećanja koja je krenula na križni put vukovarskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Tamo su sudionici položili ruže na počivališta poginulih i ubijenih branitelja i civila, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred Spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata. Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit monsinjor Đuro Hranić predvodio je molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara, a svetu misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je da na današnji dan odajemo dodatnu počast i simboliku gradu Vukovaru, svim hrvatskim braniteljima i žrtvama koje su donijele pobjedu u Domovinskom ratu i koje su zaslužne za našu slobodu. "Danas im još jednom iskazujemo našu zahvalnost", istaknuo je predsjednik Vlade.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da Vukovar predstavlja simbol otpora i hrabrosti, žrtve, pobjede i zajedništva pred kojim svi trebamo zastati i pokloniti se. "S posebnom zahvalnošću se prisjećamo poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila u Vukovaru i posebno poštovanje odajemo njihovim obiteljima, kao i svim civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Njihova žrtva, žrtva Vukovara i Vukovaraca nikada ne smije biti zaboravljena, ona ima posebno značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti, u uspostavi samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države. Naša je dužnost na ovaj dan dostojanstveno i primjereno odati počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode", istaknuo je ministar Banožić.

U okviru današnjeg obilježavanja državni dužnosnici obišli su nedavno obnovljeni Vukovarski vodotoranj te položili vijenac i upalili svijeću na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Temeljem Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj donesenog 14. studenoga 2019., 18. studeni od ove godine obilježava se kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Foto: MORH/M. Čobanović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.