U sklopu obilježavanja 21. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana svečano otkrivanje Spomenika domovini u Zagrebu

U sklopu obilježavanja 21. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana svečano otkrivanje Spomenika domovini u Zagrebu

U sklopu obilježavanja 21. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ministar obrane Mario Banožić nazočio je u četvrtak, 10. prosinca svečanom otkrivanju Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu. Svečanom otvaranju spomenika, uz članove obitelj Tuđman, nazočio je i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Mislav Herman i drugi. Prisjetivši se lika i djela prvog hrvatskog predsjednika, njegove hrabrosti i jasne vizije samostalne i neovisne hrvatske države, ministar Banožić kazao je kako Spomenik domovini u samom srcu Zagreba na poseban način podsjeća na veliku žrtvu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, ali i na sve one koji su tijekom povijesti sanjali slobodnu Hrvatsku. 

„Vođeni hrabrošću i odlučnošću da obrane svoje domove, hrvatski branitelji zaslužuju da se mi danas, svojim djelima i radom nastavimo zalagati za boljitak naše države i generacija koje ostaju za nama.  Ove godine, više nego ikada nakon Domovinskog rata, svjesni smo značaja i vrijednosti slobode pa upravo zato, nikada ne smijemo zaboraviti one koji su nam tu istu slobodu dali i na kraju, više nego ikada moramo se za nju odgovorno i neumorno boriti“, poručio je ministar obrane. Admiral Hranj istaknuo je kako je Spomenik domovini mjesto koje na simbolični način obilježava stoljetnu težnju Hrvata da imaju svoju državu te mjesto koje će nas podsjećati na burnu, često tešku i krvavu, ali i ponosnu povijest našeg naroda u pokušajima da ostvarimo tu težnju. „Ovaj će spomenik, vjerujem, posjećivati svi koji žele odati počast znanim i neznanim junacima , ratnicima, državnicima, znanstvenicima, umjetnicima, svim zaslužnima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske. Današnje otvaranje spomenika prilika je da se prisjetimo svih sudionika Domovinskog rata, a s posebnim pijetetom i svih onih koji su u obrani domovine dali svoje živote“, kazao je načelnik. Ministar Medved u ovoj prigodi rekao je kako je ponosan što ima čast nazočiti ovom događaju kazavši kako je ovo spomenik hrvatskog zajedništva, zahvale i vječnoga spomenika.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je arhitektu spomenika Nenadu Fabijaniću: „Današnjim svečanim činom dajemo Hrvatskoj velebni spomenik. Hvala Nenadu na ovoj stini koja će ovdje vječno stajati i pred kojom će se poklanjati mnogi državnici“. Molitvu za domovinu i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, a svečanost su svojim nastupom uveličali Đani Stipaničev i Danijela Pintarić.

 

FOTO: MORH/J.Kopi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.