Dodijeljena javna priznanja Međimurske županije, dr.sc. Antun Mikec prvi počasni građanin Međimurja

Dodijeljena javna priznanja Međimurske županije, dr.sc. Antun Mikec prvi počasni građanin Međimurja

Mnogobrojni Međimurci i Međimurke svojim djelovanjem u gospodarstvu, znanosti, obrazovanju, zdravstvu, zaštiti okoliša i mnogim drugim područjima ostvaruju hvalevrijedne i zavidne rezultate, pridonose razvoju Međimurja i služe kao primjer drugima. Međimurska županija zaslužnim pojedincima na svečanosti održanoj u Centru za kulturu dodijelila je javna priznanja – Povelju Međimurske županije, Nagradu „Zrinski“, a prvi puta dodijeljeno je priznanje „Počasni građanin Međimurske županije“.

Javna priznanja poruka su i potpora kojom se na dostojanstven način te s puno poštovanja želi zahvaliti ljudima koji svojim radom svakodnevno čine Međimurje boljom zajednicom. Svečanost dodjele održana je 22. siječnja 2021. godine, simbolično, na datum rođenja akademika dr. Vinka Žganca, jednog od najistaknutijih Međimuraca u hrvatskoj povijesti. Svečanost je bila prilika da se okupljeni prisjete i jednog od dobitnika Povelje Međimurske županije, nedavno preminulog Ivana Benea, poznatijeg kao Đura z´ Međimurja.

Ignac Šardi, Ana Vrbanec, Branimir Magdalenić, Marija Prekupec i Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja dobitnici su Nagrade „Zrinski“ za 2019. godinu

Za postignute izvanredne rezultate na području jačanja tehničke kulture i širok angažman u gospodarskom i društvenom životu Nagrada „Zrinski“ za 2019. godinu dodijeljena je Ignacu Šardiju, a u njegovo ime nagradu je preuzeo sin Marko Šardi. Ana Vrbanec primila je Nagradu „Zrinski“ za sveukupno uloženo znanje, trud i energiju, kao i cjeloživotni doprinos u odgoju i učenju te za mentorsko i stručno vođenje učenika na natjecanjima i istraživačkim projektima. Za izuzetan doprinos u očuvanju i promociji glazbene baštine Međimurja Nagrada „Zrinski“ dodijeljena je Branimiru Magdaleniću, za nesebičan društveni angažman u promicanju zdravlja i socijalnih aktivnosti te za razvoj sportske rekreacije Mariji Prekupec, a za istaknuti rad i doprinos u traženju istine o nestalim i zatočenim braniteljima Domovinskog rata Udruzi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije.

Povelja Međimurske županije dodijeljena Danici Kovačić, Gordani Prebeg, Ivanu Horvatu, KUD-u „Mura“ Mursko Središće i Obiteljskom domu za djecu „Bogar“ Štrigova

U znak priznanja i zahvalnosti za promicanje razvoja Javne ustanove Međimurske prirode, promociju sela Križovec i grada Mursko Središće, za ekonomski razvoj i zaštitu prirode Međimurske županije, Povelja Međimurske županije dodijeljena je Danici Kovačić, za nesebičan volonterski rad u udruzi Veliko srce Malom srcu i za postignute rezultate u području zdravstva Gordani Prebeg, u znak priznanja i zahvalnosti zbog zasluga i izvanrednog doprinosa u razvoju i unaprjeđenju vatrogastva na području Međimurske županije Ivanu Horvatu, u čije je ime nagradu preuzeo sin Dejan Horvat. Za očuvanje i promociju međimurskog folklora i narodnih običaja kroz glumi, pjesmu i ples, Povelja je dodijeljena KUD-u „Mura“ iz Murskog Središća, a Obiteljskom domu za djecu „Bogar“ Štrigova za požrtvovnost, humano i društveno djelovanje te za izvanredne rezultate u zaštiti i radu s djecom bez potrebne roditeljske skrbi.

Prvi počasni građanin Međimurske županije dr.sc. Antun Mikec

Prvi puta u povijesti naše županije dodijeljeno je javno priznanje „Počasni građanin Međimurske županije“. Za postignute rezultate u znanstvenom, gospodarskom i dobrotvornom radu koji su od osobitog značaja za Međimursku županiju i Republiku Hrvatsku, počasnim građaninom proglašen je dr.sc. Antun Mikec. Rodom iz Cirkovljana, Mikec je danas uspješan poslovni čovjek koji iza sebe ima bogatu znanstvenu i poduzetničku karijeru. Posljednjih osam godina njegova tvrtka VMD grupa čvrsto drži svoje mjesto medu deset najuspješnijih tvrtki u svojoj grupaciji, odnosno svrstana je medu 300 najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj. Osnivač je obiteljske zaklade Mikec koja djeluje od 2016. godine. Zaklada je osnovana s ciljem dodjele stipendija za srednje škole i visokoškolsko obrazovanje nadarenih učenika i studenata, a dio sredstva je namijenjen za opće korisne društvene svrhe. Za tu plemenitu svrhu godišnje se izdvaja 750.000,00 kuna, u kroz Zakladu je dodijeljeno više od 200 stipendija. Osim navedenih donacija gospodina Mikeca krase brojne višegodišnje filantropske aktivnosti za pomoć u školovanju većeg broja učenika i studenata, kao i pomoć siromašnim obiteljima i pojedincima. Pomogao je brojnim umjetnicima, davao donacija Caritasu, a posebno je ponosan na uređeni mjesni trg i crkvu Sv. Lovre u rodnome Cirkovljanu, gdje je upisan kao najveći donator. „Antun Mikec svojim djelovanjem kroz Zakladu Mikec vraća i pomaže zajednici koja ga je odgojila te pruža primjer svima nama i daje nam poticaj da naše Međimurje činimo boljim mjestom.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Da nagradd ide u prave ruke istaknuo je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, dodavši da su ovo su ljudi koji su svojim cjeloživotnim trudom i radom doprinijeli boljoj slici Međimurja. Uz njega, svečanosti dodjele nazočili su potpredsjednici Skupštine Dragutin Glavina i Franjo Makovec.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.