Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Predsjednik Milanović

U Povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u polaganju zajedničkog vijenca Predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske kod skulpture „Mojsije“ na židovskom groblju na Mirogoju.

 „Na današnji dan je sovjetska armija ušla u Auschwitz i završila jednu od najstrašnijih i najružnijih priča u ljudskoj povijesti. Završilo je razdoblje ljudskog moralnog idiotizma u kojem je likvidirano nekoliko milijuna Židova, prije svega od strane najgore vrste ljudi, njemačkih nacista. Imali su, nažalost, svoje pomagače i u Hrvatskoj. Ja kao Hrvat sam svjestan da se to dogodilo i u mom narodu, dogodilo se i ovdje u Hrvatskoj“, rekao je predsjednik Milanović u izjavi za medije nakon polaganja vijenca.

Predsjednik Milanović smatra kako je zato „ova simbolična, kratka obaveza važna gesta svakog javnog djelatnika“. „Još je važnije da svoju djecu upućujemo i obrazujemo povremeno, ali uporno o tome što se događalo i koliko je lako da se ona banalnost ljudskog zla rasplamsa u čovjeku i u grupi ljudi“, dodao je Predsjednik. 

Na upit novinara što misli o zabrani simbola i znakovlja ustaškog režima predsjednik Milanović je rekao da je o tome govorio vrlo jasno. „Sada neka to preuzmu oni koji to mogu promijeniti, a to je predstavničko tijelo Republike Hrvatske“, dodao je i ponovio kako je njegov stav poznat.

 „Iskoristit ću ovu priliku pa ću uputiti poruku, odnosno molbu ljudima iz HOS-a, da to više ne rade jer taj pozdrav je nacistički pozdrav i on samo prlja njihov doprinos obrani domovine, svemu onome što su stvarno dali u razdoblju u kojem su djelovali, kao stranačka milicija, ali nakon toga više ne. To je molba, ja to ne mogu fizički spriječit, ali ću u svakoj takvoj situaciji pokazati jasan stav o tome“, poručio je predsjednik Milanović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.