Predsjednik Vlade u Pakracu zahvalio za ogroman doprinos hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu u Hrvatskoj

PAKRAC 2021

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je danas u Pakracu na obilježavanju 30. godišnjice 1./2. ožujka 1991. godine, početka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Obraćanje predsjednika Vlade u toj prigodi, nakon uvodnih pozdrava, donosimo u cijelosti.
 
"Čast mi je biti pokrovitelj 30. godišnjici početka Domovinskoga rata.
 
Ova velika obljetnica prva je u nizu ove godine i prigoda da se prisjetimo spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju, kao i početaka obrane Hrvatske. 
Ovo je prilika da u Pakracu, gdje je sve počelo, odamo priznanje i počast svim hrvatskim braniteljima, osobito svima onima koji su branili ovaj drevni hrvatski grad kao i okolna mjesta, i to u teškim i neravnopravnim uvjetima. 
No danas je prigoda i da se prisjetimo ne samo obrane i velebnih pobjeda u Domovinskom ratu, već i svega što smo kao društvo i kao država postigli u protekla tri desetljeća.
 
Oružana pobuna u Pakracu izravna posljedica podrivanja demokratski izabrane vlasti
 
Dame i gospodo,
 
kako bismo tadašnje događaje stavili u povijesni kontekst, važno je prisjetiti se da je, dan prije usvajanja Božićnog ustava, u Kninu 21. prosinca 1990. proglašena tzv. SAO Krajina, kao institucionalna pobuna protiv hrvatske države, na poticaj režima u Beogradu. 
Potom su srpski pobunjenici 19. veljače 1991. usvojili nelegalni Ustav tzv. RSK. 
Hrvatski je sabor reagirao 21. veljače i donio Rezoluciju o prihvaćanju postupka za razdruživanje od SFRJ i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Hrvatske. 
Oružana pobuna koja je uslijedila u Pakracu, o kojoj smo čuli smo u Povjesnici, izravna je posljedica podrivanja ustavnog poretka, institucija države i  demokratske izabrane vlasti. 
O tome najbolje svjedoči da su pobunjenici s policijske zgrade i općinske zgrade tada skinuli hrvatsku zastavu i postavili zastavu Republike Srbije, a na zgradu Skupštine Općine postavili su i četničku zastavu. 
Osim što je to bio otvoreni napad na hrvatski ustavni poredak i što je time zastrašivano lokalno hrvatsko stanovništvo, u sukob je zlonamjernom propagandom nažalost uvučen i dio srpskog stanovništva, a ušutkani su oni koji su bili za suživot Hrvata i Srba u zajedničkoj im hrvatskoj domovini. 
Nastavak je poznat: nakon što je u intervenciji Specijalne policije oslobođena policijska postaja u Pakracu, grad je u kolovozu ponovno napadnut te je nakon toga gotovo četiri godine bio dijelom okupiran, sve do Operacije Bljesak, u svibnju 1995., kada je potpuno oslobođen. A to je bio uvod u pobjedničku Operaciju Oluja, kojom je rat završen, a mir napokon uspostavljen.
 
S tugom i ponosom prisjećamo se hrabrog čina hrvatskih branitelja
 
Dragi hrvatski branitelji,
 
prije trideset godina, ovdje u Pakracu, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, stali ste u obranu institucija hrvatske države, ustavnog poretka i ugroženog stanovništva. Danas znamo da ste tim hrabrim činom ispisali povijest. 
Neustrašivo ste se usprotivili oružanoj pobuni, vojnoj agresiji i teritorijalnim pretenzijama kojima nije bilo mjesta u Europi na kraju 20. stoljeća, pogotovo ne nakon pada Berlinskog zida. 
I zato smo danas okupljeni ovdje da se prisjetimo tih dana s pomiješanim osjećajima tuge i ponosa.
 
Tuge jer je tada započeo Domovinski rat, u kojem je Hrvatska izgubila brojne ljudske živote, u kojem su unesrećene mnoge hrvatske obitelji, i u kojem smo zbog velike materijalne štete izgubili godine razvoja. 
Ponosa jer, iako suočeni s neravnopravnom borbom, hrvatski se narod ujedinio i smogao snage da se obrani od velikosrpske agresije, ali i da, nakon pobjede, izgradi mir i pruži ruku pomirenja.
 
Danas izražavamo trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima
 
Zato danas, uime hrvatske Vlade izražavam trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima i svima onima koji su dali svoj život za slobodnu Hrvatsku. Zahvaljujem i svima onima koji angažirano njeguju vrijednosti Domovinskog rata, a osobito udruge proistekle iz Domovinskog rata. Zahvaljujem i Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu kulture i medija koji ulažu velike napore kako bi učinili dostupnom povijesnu građu o Domovinskom ratu, što je važno radi povijesne istine.  
Želim pozdraviti i projekt posjeta Pakracu učenika osnovnih škola, koji je dio projekta Ministarstva hrvatskih branitelja, kojim se nove generacije upoznaju s najvažnijim događajima Domovinskog rata. 
Time potičemo razvoj samosvjesnih mladih generacija, koje znaju što je bio Domovinski rat, a istodobno su svjesne važnosti pomirbe za izgradnju optimističnog i modernog hrvatskog društva.
 
Izgrađujemo Hrvatsku kao domovinu svih njenih građana okrenutu budućnosti
 Naša je dužnost da danas Hrvatsku izgrađujemo kao domovinu svih njenih građana, okrenutu budućnosti. Istodobno, vodimo računa o unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. 
Radi njihove bolje zaštite donijeli smo novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Njime se osigurava učinkovitija skrb o hrvatskim braniteljima. 
Donijeli smo i prvi jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu te unaprijedili mehanizam traženja nestalih.  


Traganje za nestalim osobama i procesuiranje zločina trajna obveza i zalog istinske pomirbe
 
Traganje za nestalim osobama i procesuiranje ratnih zločina naša je trajna obveza i zalog je istinske pomirbe te izgradnje pravednijeg društva. Financiramo izgradnju veteranskih centara i pružamo podršku braniteljskim udrugama i zadrugama, a uspostavili smo i Dom veterana u Lipiku. Potičemo zapošljavanje i samozapošljavanje hrvatskih branitelja radi njihova uključivanja na tržište rada. Za pomoć u rješavanju stambenih pitanja, nastavljamo s programima stambenog zbrinjavanja.  
U okviru Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, 2000 hrvatskih branitelja je pregledano u suradnji s Općom županijskom bolnicom Požega i Općom županijskom bolnicom Pakrac i bolnicom hrvatskih veterana, za što je osigurano 1,2 milijuna kuna. 
Uza sve to, u sklopu naših nastojanja za ravnomjernim razvojem Hrvatske, kroz brojne projekte i kroz Projekt Slavonija, poduzimamo napore da se ovaj kraj gospodarski i demografski revitalizira na ponos svih koji su ga obranili.
 
Brojna postignuća Hrvatske u proteklih 30 godina  
 
Dame i gospodo,
 
među bezbrojnim hrvatskim žrtvama velikosrpske agresije, danas je ovdje prilika i da se prisjetimo i hrvatskog mirotvorca i mučenika iz Pakraca, dr. Ivana Šretera, koji je otet, zlostavljan i nestao, unatoč svojim hrabrim pomirljivim porukama. 
U proteklih trideset godina, Hrvatska je prošla dug put, ali i ostvarila brojna postignuća u relativno kratkom periodu u povijesti jedne države. Izgradili smo demokratske institucije, respektabilnu Hrvatsku vojsku i policiju, ostvarili smo međunarodno priznanje, obranili se, oslobodili okupirana područja, pobijedili u nametnutom ratu i obnovili ratom porušena područja.
 
Afirmirali smo se kao prepoznata turistička destinacija i sportska i kulturna nacija, sa sve inovativnijim tvrtkama, pristupili smo NATO-savezu, postali članica Europske unije, kojom smo prvi put prošle godine i predsjedali. 
Danas spajamo Hrvatsku Pelješkim mostom, a cilj nam je uskoro pristupiti Schengenu i eurozoni. Uz jačanje našeg međunarodnog položaja, sve to usmjereno je na podizanje kvalitete života hrvatskih ljudi, konkurentnost gospodarstva i održiv razvoj svih krajeva.
 
Nacionalno jedinstvo u suočavanju s najvećim izazovima od Domovinskog rata
 
S velikim poštovanjem za doprinos hrvatskih branitelja koji su ostvarili demokratsku Hrvatsku   koja će biti domovina svih njenih građana, tako je i danas naša dužnost da u miru izgrađujemo tolerantno društvo u kojemu su svi, neovisno o svom podrijetlu, vjeri ili političkom uvjerenju, ravnopravni građani zajedničke nam hrvatske domovine. Samo tako učvršćivat ćemo nacionalno jedinstvo, koje nam je itekako potrebno u suočavanju s najvećim izazovima od Domovinskog rata – pandemijom i posljedicama dvaju razornih potresa. 
U tome nam je danas najvrijednije iskustvo koje smo zajedno kao država, nacija i društvo stekli u proteklih 30 godina. Neka je vječna slava i hvala svima koji su nam svojom žrtvom omogućili da danas kao slobodni ljudi gradimo bolju Hrvatsku, da nam bude svima na ponos!"
PVRH
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.