Premijer u Vinkovcima nazočio obljetnici osnutka 3. gardijske brigade ''Kune'

Premijer u Vinkovcima nazočio obljetnici osnutka 3. gardijske brigade ''Kune'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je posjetio Vinkovce gdje je položio vijenac kod Spomenika poginulim braniteljima u povodu obilježavanja 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune“.

''Zadovoljstvo mi je da smo danas ovdje u Vinkovcima povodom 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade. Bili smo na vinkovačkom groblju i odali počast svim poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade. Želim još jednom iskazati našu zahvalnost njima, njihovim obiteljima, jer da nije bilo njihove žrtve, ne bi bilo hrvatske slobode niti moderne hrvatske države. Želim također zahvaliti i generalu Kruljcu i svim ratnim zapovjednicima 3. gardijske brigade na sastanku koji smo sada održali i iskazali smo naše poštovanje prema onom što su učinili na brojnim slavonskim bojištima tijekom Domovinskoga rata, a isto tako i na bojištima u Dalmaciji i njihovom sudjelovanju u operaciji Bljesak, njihovoj važnoj ulozi tijekom operacije Oluja,'' kazao je tom prigodom Plenković. 
Naglasio je izvrsnu suradnju ratnih zapovjednika i vodstva 3. gardijske brigade s Ministarstvom hrvatskih branitelja kroz koju svojim iskustvom i savjetom pomažu izradu zakonskog okvira i programa za hrvatske branitelje na kojima Ministarstvo radi.
 
Predsjednik politizira vojsku
 
U razgovoru s predstavnicima medija, premijer Plenković komentirao je može li predsjednik Zoran Milanović izravno zapovijedati zapovjednicima.
“To pokazuje da politizira Hrvatsku vojsku, a to je najgore što netko tko je navodno zapovjednik HV-a može činiti i to na dan kad ćemo svi zajedno obilježiti 26. obljetnicu Bljeska. To govori koliko je ispod razine funkcije za koju je dobio većinsko povjerenje birača zahvaljujući Škori i njemu sličnima”, rekao je Plenković te dodao:
 
“Nisam slušao te tlapnje, budući da je očito besposlen, nema ovlasti, ne zna što bi radio i onda se bavi ovakvim stvarima  tako da mi je krajnje nebitan. Moj današnji dan je puno bitniji, ovo je dan kad smo usvojili Nacionalni plan oporavka i otpornosti, dan kad smo usvojili Program konvergencije, kad smo izrazili poštovanje pripadnicima 3. gardijske brigade. Trivijalne teme njegove razine mene ne zanimaju.”
 
Dostojanstveno ćemo obilježiti obljetnicu Bljeska
 
Kazao je da za obljetnicu Bljeska želi normalan protokol kakav je dogovoren na razini institucija te da je sve što Milanović radi “predstava i cirkus kao i lani”. 
“Zajedničkog polaganja vijenaca nema niti će biti, na to se treba naviknuti. Nama nije značilo ništa da nije bio s nama u Vukovaru, nije nam značilo ništa kada je otišao za vrijeme intoniranja himne lani iz Okučana, nije nam značilo ništa kada nije došao na Markov trg na obilježavanje Dana državnosti nazvavši ga HDZ-ovim dernekom. Mi za njim ucviljeni nismo”, dodao je premijer. 
Predsjednik Vlade komentirao je i otvoreno pismo koje potpisuje Stevo Culej u kojemu poziva državni vrh da zajednički obilježe akciju Bljesak. 
“Dostojanstveno ćemo to obilježiti, kao i na Plitvicama”, poručio je. Upitan da komentira predsjednikove izjave o Miloradu Pupovcu koji je rako da se Milanović dodvorava desnici, kazao je da Milanović očito mora vratiti dugove onima koji su ga birali u drugom krugu izbora.
 “Birali su ga oni koji postoje samo da bi oslabili poziciju HDZ-a. Zato je poanta ovih izbora da dobijemo snažnu potporu birača. A on, budući da mu je SDP na 15%, ponaša se kao da je i dalje lider SDP-a, jer Grbin ne postoji, čini nešto što predsjednik ne bi trebao činiti”, poručio je Plenković.
 
Vlada odgovorno radi svoj posao
 
Odgovarajući na pitanje novinara vezano uz kritike predsjednika na vođenje države u Covid-krizi, kazao je da je Milanovićeva uloga bila jedino opstrukcija tijekom borbe s koronakrizom.
 “Za razliku od njega Vlada radi svoj posao, Vlada brine o zdravstvenoj situaciji. Imamo jasan smjer, jasan stav i odgovornost. Njegova postignuća kao premijera su fenomenalna, svi vape za tim vremenima, bilo ekonomski, bilo politički”, rekao je premijer. 
Plenković se osvrnuo i na pitanje imenovanja veleposlanika. Predsjednik Milanović tvrdi da nije dobio popis veleposlanika, a Plenković ističe da Ured PRH-a ima taj potpis te da mogu nastaviti razgovore kad odgovori na taj prijedlog. 
“Čovjek laže i izmišlja stalno. Na izborima se lažno predstavljao da je normalan, a vidite kroz  način na koji se ponaša da je to jako upitno”, kazao je Plenković.
Upitan kako će se HV u konačnici postaviti vezano za obilježavanje obljetnice Bljeska, premijer je poručio – to će se riješiti. 
“Nemamo zašto razgovarati, imamo protokol koji je dogovoren u ponedjeljak, taj protokol se treba poštovati i to je sve”, zaključio je Plenković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.