Ministar Banožić na 30. obljetnici pogibije 12 redarstvenika u Borovu

Ministar Banožić na 30. obljetnici pogibije 12 redarstvenika u Borovu

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, sudjelovali su u nedjelju, 2. svibnja 2021. godine u Borovu i Vinkovcima na komemorativnom obilježavanju 30. obljetnice Memorijala dvanaest redarstvenika, u spomen na dvanaest pripadnika vinkovačke Specijalne policije ubijenih iz zasjede 1991. godine.

 Obilježavanju su, uz članove obitelji poginulih redarstvenika, njihove prijatelje i suborce sudjelovali i izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić, predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije Milan Draženović, te predstavnici Hrvatske vojske, policije, lokalne uprave i samouprave te braniteljskih udruga.

Komemorativni program započeo je polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja u Borovu, a nastavljen je u Vinkovcima, u crkvi sv. Euzebija i Poliona u kojoj je služena  misa zadušnica, nakon koje su na Gradskom groblju položeni vijenci i upaljene svijeće. Komemorativni skup održan je u vinkovačkom hotelu Vila Lenije.

 U sklopu komemorativnog skupa, za nesebičan doprinos u radu Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Udruge Milan Draženović, uručio je plakete i zahvalnice istaknutim pojedincima, među kojima i ministru obrane Republike Hrvatske Mariu Banožiću.

 Govoreći o obljetnici stradavanja hrvatskih redarstvenika, na današnji dan 1991. godine, ministar obrane Mario Banožić rekao je: „Ovo je datum koji će gotovo svi Vinkovčani i mještani lokalnih sela pamtiti kao jedan pretežak trenutak. Zato danas, 30 godina od strašne tragedije, s posebnim pijetetom i zahvalnošću odajemo počast hrabrim hrvatskim policajcima koji su časno obavljajući svoju dužnost dali svoje živote u zaštiti ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske. Imena stradalih redarstvenika kao i svih poginulih branitelja bit će zauvijek zapisana u hrvatsku vojnu povijest, a svaka obljetnica, svaka žrtva, svako ime koje se spomene ima svoj značaj“.

Također, osvrnuvši se na početke Domovinskog rata, ministar je rekao kako cijela ova godina prolazi u znaku broja 30, jer obilježavamo brojne obljetnice, među kojima je i 30 godina od osnivanja Hrvatske vojske. U tom smislu istaknuo je važnost, mladim generacijama koje su imale sreću i nisu osjetile rat, prenošenja istine o Domovinskom ratu, o stradavanju 12 hrvatskih redarstvenika, događaju koji je u tom trenutku bio znak da se situacija neće riješiti na lak način i da će se trebati boriti za svoju državu.

„Danas je važno izražavati zahvalnost poginulim i nestalim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji su podnijeli najveću žrtvu, zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su utemeljili Hrvatsku vojsku koja je branila i obranila našu zemlju, ali i prenositi mladim generacijama istinu o Domovinskom ratu kako bi razumjeli na čemu je izgrađena sloboda koju danas živimo. Moraju imati srce i voljeti domovinu onako kako su je voljeli hrvatski branitelji i moraju raditi, stvarati i graditi državu poštenjem i radom jer samo tako možemo ići naprijed“, zaključio je ministar Banožić.

 Izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je ovom prigodom da je hrvatska policija u prvim razdobljima rata odigrala ključnu ulogu u obrani Hrvatske. „Ovdje se dogodio jedan od najokrutnijih i najpodlijih zločina. S ponosom se sjećamo uloge hrvatske policije, koja je bila je prva meta, dala je prvu žrtvu - Josipa Jovića, ali i prvu kolektivnu žrtvu - 12 redarstvenika kojima smo se danas došli pokloniti“.

 Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazivši zahvalu na žrtvi stradalim redarstvenicima i njihovim obiteljima, istaknuo je kako se na današnji dan, kad su mučki ubijeni hrvatski policajci dogodio prijelomni trenutak za hrvatsko društvo i hrvatski narod. „Bilo je jasno da je pred nama teška borba za obranu domovine. U tom periodu hrvatska policija i dobrovoljačke formacije iznijele su najveći teret obrane, a ovaj datum ostat će trajno zabilježen u hrvatskoj povijesti“ istaknuo je Medved.

 Memorijal dvanaest redarstvenika obilježava se u znak sjećanja na pripadnike specijalne jedinice policije koji su ubijeni 2. svibnja 1991. godine iz zasjede, dok su pokušavali osloboditi dvojicu svojih zarobljenih kolega koje su tijekom redovite ophodnje zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ubijeni su i masakrirani redarstvenici Stipan Bošnjak, Luka Crnković, Josip Culej, Mladen Čatić, Janko Čović, Zoran Grašić, Antun Grbavac, Željko Hrala, Zdenko Perica, Marinko Petrušić, Mladen Šarić i Ivica Vučić, a 21 policajac tada je ranjen.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.