Predsjednik Milanović u Sinju: Hrvatska je zapadna civilizacija, a susjedi s istoka moraju poštivati pravila ako žele u EU

Predsjednik Milanović u Sinju: Hrvatska je zapadna civilizacija, a susjedi s istoka moraju poštivati pravila ako žele u EU

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u Sinju na obilježavanju 30. godišnjice osnutka 126. brigade Hrvatske vojske Sinj.

„Sve manje su ovakvi skupovi za vašu i našu generaciju, a sve više za one koji su '91. godine rođeni ili još nisu bili rođeni. Oni to nisu vidjeli i ono što znaju, znaju od nas i od onih drugih koji im informacije posreduje na razno razne načine. Na nama je da se borimo za istinu. Istina zna boljeti, ali istina je bolja od laži. Uvijek, i kada je bolna. Ali naša  istina nije bolna, vaša istina je nešto na što možete biti ponosni“, poručio je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju. Dodao je da treba stalno naglašavati istinu da se rat pokušavao izbjeći.  

Predsjednik Republike istaknuo je kako je tijekom Domovinskog rata Hrvatsku branio mali broj ljudi. „Ovih 7 tisuća koji su prošli kroz vašu brigadu tijekom cijelog rata, ljudi su koji zaslužuju najdublje poštovanje, a posebno oni koji su bili prvi kada je bilo najteže i kada je bilo najopasnije. Hrvatsku je nosilo nekoliko tisuća ljudi. To je poseban, elitni status i taj status imate i ljubomorno ga čuvajte. To je vaše i ničije, vaše zato jer se i država tada nije mogla organizirati, jer se nije imala čime organizirati. Organizirali ste se u velikoj mjeri sami. Hvala svima od srca za to“, rekao je predsjednik Milanović.

 „Trideset godina kasnije imamo državu, kojoj ne fali ništa. Ja sam ukupno gledajući zadovoljan. Podjele u društvu su prisutne, ali nisu nikada rezultirale pretvaranjem u ulično nasilje, stihiju, anarhiju. Toga nema i nije nikada bilo u Hrvatskoj. Živimo okruženi državama koje se još nisu konsolidirale. Njima šaljemo poruke mira, ali ne naivnog mira, nego dobronamjerne poruke. Mi znamo gdje smo, mi smo zapadna civilizacija, uz dužno poštovanje prema različitima i uz prihvaćanje različitih, mi smo svoje mjesto našli“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Dodao je kako smo od početka znali što točno želimo. „To nije mala stvar i oko toga u hrvatskom političkom narodu, a kojem pripadaju svi koji žele i koji to rade u dobroj vjeri, prijepora nije bilo. To je veliko bogatstvo jednog naroda koje uzimamo zdravo za gotovo. Što će biti s našim susjedima na istoku? Žele li oni postati članice Europske unije morat će se ponašati po određenim pravilima ponašanjima. Mi ničije pokajanje i klečanje ne očekujemo, ali isto tako nije baš lako slušati da je baš svatko žrtva osim žrtava koje je podnio hrvatski narod. Ja sam predsjednik svih građana, ali sam i predsjednik hrvatskog naroda i stvari moram gledati objektivno, ali sam u isto vrijeme i subjektivan. Razmišljajući tako, predstavljat ću Hrvatsku i u pitanjima Domovinskog rata i u pitanjima vašeg ponosa i vašeg statusa, onako kako mi to ljudsko iskustvo, temeljna, elementarna ljudska čast i shvaćanje prostora i svijeta u kojem živim, nalaže. To je sve”, nastavio je predsjednik Milanović.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.