Obilježena 30. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga

Obilježena 30. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga

Hrvatskog vojnika danas krasi izvrsnost kao što ga je krasila za vrijeme Domovinskog rata, poručio je ministar Banožić

U Ministarstvu obrane u petak 15. listopada 2021. godine svečano je obilježena 30. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga.

Svečanom obilježavanju nazočili su izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić, načelnik Glavnog stožera OS admiral Robert Hranj te drugi vojni i civilni dužnosnici.

Ministar Banožić je u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno ime čestitao pripadnicima Glavnog stožera Oružanih snaga tridesetu obljetnicu ustrojavanja. 

Prisjetio se uloge Glavnog stožera u ratu, svih hrvatskih branitelja koji su dali život za domovinu i za stvaranje Hrvatske vojske. „Tada smo imali neprijatelja koji je bio snažniji i opremljeniji, međutim upravo hrvatski branitelj, taj čovjek koji je bio odlučan braniti državu, bio je dio Glavnog stožera, Hrvatske vojske i na je taj način ušao u povijest“, rekao je ministar.

Ministar Banožić istaknuo je kako su Hrvatsku vojsku kakvu danas imamo, koja je prepoznatljiva parterima, saveznicima u svim misijama i operacijama, stvorili hrvatski vojnici koje je Glavni stožer razvijao uz pomoć Ministarstva obrane.

„Svakog hrvatskog vojnika krasi ono što je krasilo hrvatskog vojnika i za vrijeme Domovinskog rata, a to su izvrsnost i hrabrost. Svi načelnici Glavnog stožera, sudionici u radu Glavnog stožera  težili su tom cilju, cilju izvrsnosti. Želim da to čine i dalje. Želim da Hrvatska vojska i dalje bude prepoznata po izvrsnosti u mirovnim misijama i operacijama. S tim ciljem želim da ostanete domovini vjerni“, poručio je ministar obrane.

Čestitavši pripadnicima Glavnog stožera njihov Dan, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović istaknuo je kako mogu biti ponosni na povijesno razdoblje stvaranja Hrvatske vojske kao i na njezinu današnju ulogu. Naglasio je kako podržava projekte opremanja i modernizacije, posebice nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova, ali i ostale projekte koji su nužni za redovno funkcioniranje Hrvatske vojske.

Admiral Hranj čestitao je svim dosadašnjim pripadnicima Glavnog stožera 30. rođendan i Dan Glavnog stožera. Osvrnuo se na tijek razvoja i povijesnu ulogu Glavnog stožera i Hrvatske vojske. Podsjetio je kako su na čelu Glavnog stožera bili vrhunski vojnici, generali i zapovjednici koji su se dokazali u ratu.

„Izazovi su bili veliki, ali u svakoj epohi Glavni stožer je postajao bolji i organiziraniji, što se odrazilo i na Oružane snage koje su postajale još modernije i opremljenije“, rekao je admiral Hranj.

Podsjetio je kako danas imamo Oružane snage koje su priznate i cijenjene kod saveznika i partnera.

U ime odlikovanih i pohvaljenih, zahvalio se brigadni general Željko Živanović koji je istaknuo kako je iznimna čast biti odlikovan na današnji dan, ali i velika obaveza i odgovornost jer je služenje domovini vrijednost koju želimo očuvati i prenositi budućim generacijama.

Odlikovanja, medalje i pohvale djelatnicima GS OSRH uručili su ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.