U povodu 30. obljetnice osnivanja 130. brigade HV-a, Predsjednik Milanović primio članove Udruge Heroji Osijeka

 U povodu 30. obljetnice osnivanja 130. brigade HV-a, Predsjednik Milanović primio članove Udruge Heroji Osijeka

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika s članovima Udruge Heroji Osijeka, pripadnicima 130. brigade Hrvatske vojske Osijek povodom 30. obljetnice ustroja 130. brigade HV-a Osijek.

 Članovi Udruge Heroji Osijeka upoznali su predsjednika Milanovića s uvjetima u kojima je 25. listopada 1991. osnovana 130. brigade Hrvatske vojske koja se tijekom studenoga, posebice nakon pada Vukovara, našla na glavnom pravcu djelovanja neprijatelja s ciljem presijecanja ceste Osijek-Đakovo i stvaranja obruča oko grada Osijeka. Ratni zapovjednik brigade Živko Mijić istaknuo je hrabrost njenih pripadnika zahvaljujući kojoj je zaustavljena agresija na Slavoniju i Istočnu Hrvatsku, a Osijek obranjen. Kroz 130. brigadu prošlo je oko 3500 branitelja, a imala je i velike ljudske žrtve: 63 poginula, 370 ranjenih, a 22 pripadnika i danas se smatraju nestalima.    

Na sastanku su govorili i o velikom doprinosu inženjeraca 130. brigade. Kako je istaknuo ratni načelnik inženjerije, danas predsjednik Udruge Zlatko Dernaj, prvi su u Hrvatskoj počeli i s razminiravanjem kako bi omogućili poljoprivrednu i gospodarsku aktivnost u Osijeku.   Uspješno je razminirano više od 10.000 hektara poljoprivrednih površina IPK Osijek i vraćeno u proizvodnu svrhu, očišćeno i razminirano je i selo Ivanovac s kompletnim atarom, sjeverna i južna trasa dalekovoda prema TF Ernestinovo, vojni poligon u Čepinu, poligon u Osijeku.

O brigadi je snimljen dokumentarni film „Heroji Osijeka - 130. brigada HV-a“, a tradiciju brigade dugi niz godina promiču upravo članovi Udruge Heroji Osijeka. Kao svoj najvažniji  projekt predstavnici Udruge istaknuli su izuzetno uspješnu multimedijsku izložbu „Osijek na udaru brutalne agresije“ koja je bila postavljena ne samo diljem Hrvatske, već i u nekoliko europskih gradova, pa i u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Predsjedniku Milanoviću predstavili su i svoj projekt otvaranja muzeja u Osijeku, te zatražili njegovu potporu za realizaciju projekta.

Na sastanku u Uredu predsjednika bili su bivši pripadnici 130. Brigade HV Osijek, članovi Udruge Heroji Osijeka zapovjednik 130. brigade HV-a Osijek Živko Mijić, načelnik Inženjerije i predsjednik Udruge Heroji Osijeka Zlatko Dernaj, načelnik RBHO i pomoćnik načelnika Stožera za operativne poslove Milan Prpić, načelnik Intendantske službe Vladimir Cini, zapovjednik Inženjerijske satnije Pavao Bradarić, referent u Zapovjedništvu brigade Ivana Hećimović, vojni inženjerci Dalibor Demeter, Ivica Govorušić i Željko Dodig te referent općih poslova Inženjerijske satnije Miroslav Pavrlišek.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.