Predsjednik Milanović na Šolti nazočio obilježavanju 30. obljetnice obrane Grada Splita, razbijanja pomorske blokade Jadrana i pobjede nad JRM

Predsjednik Milanović na Šolti nazočio obilježavanju 30. obljetnice obrane Grada Splita, razbijanja pomorske blokade Jadrana i pobjede nad JRM

Pewsajwsnik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Grohotama na otoku Šolti na obilježavanju 30. obljetnice obrane Grada Splita, razbijanja pomorske blokade Jadrana i pobjede nad JRM, koje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika žrtvama Domovinskog rata. 

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović izrazio je zadovoljstvo dolaskom na otok Šoltu istaknuvši kako su Hrvati jedini slavenski narod i nacija koji su vezani uz more i čiji identitet bez mora ne znači ništa. „Hrvatska je more, Hrvati su more. Naša država je nastala na kilometar od mora, u Kaštelima, naši prvi knezovi, naše dinastije su nastale uz more. To more smo branili i uvijek ga slabo naseljavali jer je teško, krševito. Ono je bilo predmet zlobe i zavisti, ratovi su se zbog njega vodili“, rekao je Predsjednik.

„Hrvati danas prvi puta u svojoj povijesti imaju državu i državnu vlast na skoro cijelom istočnom Jadranu, od Savudrije, Piranskog zaljeva do Prevlake“, rekao je predsjednik Milanović te istaknuo kako nam je to osigurala Hrvatska vojska i Hrvatska mornarica u Domovinskom ratu. „Ona u Drugom svjetskom ratu, koja je u roku od četiri, pet dana u svibnju '45., sastavljena isključivo od Dalmatinaca i Šoltana, zauzela cijelu Istru i Trst. Da nije bilo toga, da nije bilo tih pet dana svibnja, Istra ne bi bila Hrvatska. Sve je to hrvatska povijest i na sve to moramo biti duboko ponosni i sretni“, naglasio je predsjednik Milanović.

 „Želim vam da ovaj prekrasan otok nastoji i dalje biti ovako lijep, mističan i tajanstven, i da čuvate svoju baštinu“, poručio je predsjednik Milanović.

 Osim predsjednika Milanovića prigodne govore održali su načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić i umirovljeni brigadir Nikola Bokšić iz Udruge veterana HRM Split. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.