Obilježena 30. godišnjica stradanja Škabrnje

Obilježena 30. godišnjica stradanja Škabrnje
MORH

Tijekom obrane Škabrnje poginulo je 36 hrvatskih branitelja, a nasilno je ubijeno 56 mještana-

Povodom 30. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu i obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga 2021. godine odana je počast i poštovanje žrtvama Škabrnje. 

Na komemorativnom skupu istaknuto je kako se nikada ne smije zaboraviti tko je bio žrtva, a tko agresor te kako ni nakon 30 godina još nema pravde za sve škabrnjske žrtve kao ni osude krivaca za taj strašan zločin. Načelnik općine Ivan Škaro kazao je da živote stradalih ne možemo vratiti te istaknuo važnost čuvanja uspomene na njih: “Dok je Škabrnje i Škabrnjana poginuli nikada neće biti zaboravljeni”. 

Žrtvama Škabrnje počast su odali izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske predvođeno izaslanikom ministra obrane general-pukovnikom Dragom Matanovićem, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske u kojemu su bili ministri Oleg Butković, Vili Beroš, Ivan Malenica, Nina Obuljen Koržinek i Marija Vučković, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Okupljeni su u koloni sjećanja krenuli do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je Zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. Na mjesnom groblju sv. Luke najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi koje su sudjelovale u obrani te gradova i županija, podno Središnjeg križa položila su vijence u spomen na škabrnjske žrtve. 

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije za sve stradale u Domovinskom ratu misu je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Sjećamo se sa zahvalnošću svih koji su dajući svoje živote, nama darovali slobodu i domovinu, kazao je mons. Puljić te dodao: “ Današnji je dan prije trideset godina u Škabrnji i Vukovaru bio tužan i pun stradanja. Htjeli su uništiti našu kulturu, našu povijest, stravičnim zločinima ugasiti hrvatsku čežnju za slobodom. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima Hrvatska je izdržala. Stekli smo slobodu i nezavisnost usprkos mnogih koji to nisu htjeli. Stekli smo Domovinu koju nastavimo pošteno i pravedno izgrađivati, rasti u miru, slozi i toleranciji.”

Tijekom obrane mjesta poginulo je 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, ubijeno je 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest osoba.

FOTO: MORH/T.Brandt

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.