U Splitu održana svečanost u povodu 30. obljetnice osnutka 72. bojne Vojne policije

U Splitu održana svečanost u povodu 30. obljetnice osnutka 72. bojne Vojne policije
Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić nazočio je u ponedjeljak 13. prosinca obilježavanju 30. obljetnice osnutka 72. bojne Vojne policije u Splitu. 

Počast poginulim pripadnicima Bojne izaslanstva su odala polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja, nakon čega je u crkvi sv. Ante na Poljudu služena misa zadušnica za umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje koju je predvodio don Branimir Projić. 


Obilježavanju 30. obljetnice osnutka 72. bojne Vojne policije uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika, nazočio je i izaslanik vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i predsjednika Republike komodor Damir Dojkić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Boris Zdilar, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi. 

Na svečanoj akademiji održanoj je u Domu HV „general bojnik Ivo Jelić“ predsjednik Udruge 72. bojne Vojne policije umirovljeni bojnik Zlatko Čipčić dodijelio je plaketu Ministarstvu obrane Republike Hrvatske koju je uručio ministru Mariju Banožiću. 
 
 
Ministar obrane istaknuo je da su nas hrvatski branitelji životima i djelima obvezali na usmjeravanje napora prema blagostanju, sigurnosti i stabilnosti hrvatske države te da je odrastao sa željom da svoje znanje i napore nesebično uloži u boljitak hrvatske države. 

„Neizmjerno sam zahvalan svim hrvatskim braniteljima koji podržavaju i podupiru sve ono što činimo za razvoj moderne Hrvatske vojske. Vaše sudjelovanje u procesu promišljanja prilikom donošenja odluka o važnim strateškim pitanjima koja se tiču daljnje modernizacije i opremanja hrvatskih Oružanih snaga od neprocjenjive je važnosti za nas kao Vladu Republike Hrvatske", rekao je ministar obrane i naglasio kako je obveza Vlade osiguranje kvalitetnih uvjeta života i rada svakog čovjeka, stvaranje okvira za snažne iskorake. 

„Hvala vam što ste uzor mlađim generacijama, hvala što ste nam ostavili jasan putokaz kako se voli i brine za svoju domovinu“, rekao je ministar obrane i zahvalio pripadnicima 72. bojne Vojne policije na svemu što su učinili tijekom Domovinskog rata. 

„Znali ste se suočiti s neprijateljem, osjetili ste kako domoljublje, želja za slobodom i mirom, postaju vodilja prema pobjedi. Imali ste vjeru u svoje sposobnosti. Malo je bojišta na kojima nije bilo vojnih policajaca, pripadnika 72. bojne“, rekao je ministar obrane posebno se prisjetivši dvanaestero poginulih pripadnika Bojne među kojima je i jedna pripadnica. 


Predsjednik Udruge 72. bojne Vojne policije umirovljeni bojnik Zlatko Čipčić kazao je da je riječ o postrojbi koju je krasilo junaštvo i hrabrost u borbi za hrvatsku samostalnost i neovisnost istaknuvši posebno 12 heroja koji su živote položili na oltar Domovine. 

Plakete su na svečanosti u Domu HV-a dodijeljene i Ministarstvu hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Splitu, a dodijeljene su i povelje Udruge 72. bojne Vojne policije.
 
Foto: MORH/F. Klen 

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.