Predsjednik Milanović primio izaslanstvo riječkog Centra za poticanje darovitosti povodom Međunarodnog dana darovitih učenika

Predsjednik Milanović primio izaslanstvo riječkog Centra za poticanje darovitosti povodom Međunarodnog dana darovitih učenika

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika Republike predstavnike Centra za poticanje darovitosti iz Rijeke, darovite učenike i njihove roditelje, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana darovitih učenika.

Centar za poticanje darovitosti je udruga građana čiji su članovi većinom odgajatelji, učitelji razredne nastave, pedagozi, psiholozi, sveučilišni nastavnici, volonteri iz redova studenata ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, učiteljskog studija i studija psihologije. Centar je osnovan 1997. godine s ciljem promoviranja darovitosti te osvještavanja činjenice da su darovite osobe iznimno važne za razvoj društva, a glavne su mu aktivnosti organiziranje radionica za rad s djecom predškolske i rane školske dobi te savjetovališta za roditelje. Povodom Međunarodnog dana darovitih učenika, u suradnji s Gradom Rijeka, Društvom roditelja darovite djece “Lodur” te Upravnim odjelom za odgoj i školstvo Primorsko-goranske županije Centar ove godine organizira „Tjedan za darovitost“ tijekom kojeg se održavaju radionice za djecu i mlade, predavanja za učitelje, stručne suradnike i roditelje, rečeno je na sastanku.

Predstavnici Centra ukazali su predsjedniku Milanoviću i na probleme s kojima se susreću, posebno istaknuvši probleme vezane uz sustav obrazovanja darovitih u Hrvatskoj. Kako su rekli na sastanku, u Hrvatskoj ne postoji sustav identifikacije nadarene djece u vrtićima i školama, kao ni cjelovita sustavna briga o darovitoj djeci na državnoj razini. O iskustvima i problemima s kojima se suočavaju u obrazovnom sustavu, predsjedniku Milanoviću govorili su i roditelji darovite djece. Nadaju se kako će novi Zakon o obrazovanju, koji se priprema, jasno propisati i rad s darovitom djecom, odnosno da će biti donesen i pravilnik o radu s darovitom djecom.

U izaslanstvu Centra za poticanje darovitosti iz Rijeke bili su predsjednica Centra za poticanje darovitosti (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci) dr. sc. Jasna Arrigoni, zamjenica predsjednice Centra (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) doc. dr. sc. Danijela Blanuša-Trošelj, učiteljica, tajnica Centra za poticanje darovitosti, voditeljica dječjih radionica “Mali radoznalci” (Osnovna škola „Vladimir Gortan“, Rijeka) Antonia Ćurić i članica Upravnog odbora (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju) izv. prof. dr. sc. Barbara Rončević Zubković, psihologinja i članica Upravnog odbora (Dječji vrtić „More“, Rijeka) Ivana Sošić Antunović, predsjednik Društva roditelja darovite djece “Lodur”, Rijeka Sanjin Lukarić, roditelji darovitih učenika Ines Tadić i Mario Tadić te daroviti učenici; učenik 3. razreda Osnovne škole „Trsat“, Rijeka Filip Antunović, učenik 8. razreda Osnovne škole „Vladimir Gortan“, Rijeka Noel Trošelj i učenik 4. razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića, Rijeka Petar Dušević.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.