Predsjednik Milanović na obljetnici 4. gardijske - "Bez Hrvatske vojske, bez vaše brigade, hrvatske države ne bi bilo"

Predsjednik Milanović na obljetnici 4. gardijske - "Bez Hrvatske vojske, bez vaše brigade, hrvatske države ne bi bilo"

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na Svečanoj akademiji u povodu 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade.

„Ovo mjesto ne može imati više simbolike u sebi. Ovo nije samo tvrđava u kojoj se branila hrvatska obala, more i kultura. Ovo je mjesto s kojeg se vidi malen prostor u kojem je nastalo sjeme jedne nacije - hrvatske nacije“, započeo je svoje obraćanje predsjednik Milanović govoreći o Tvrđavi Klis na kojoj se održavala svečana akademija. 

 „Treba li ponavljati da te države bez Hrvatske vojske, bez vaše brigade, bez malog broja pravih i dobrih ljudi ne bi bilo“, poručio je predsjednik Milanović kazavši kako su se pripadnici 4. gardijske brigade borili i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Podsjetio je kako je njihov zapovjednik i legenda po kojoj nose ime Andrija Matijaš poginuo na prilazima Banja Luci. „Tu je već rat prestao biti hrvatski interes, tu smo se borili za druge, tu su ginuli i naši ljudi, naši najslavniji zapovjednici, u zadnjim danima rata. Oni koji su nas na to nagovorili nakon toga su nam jedva rekli hvala“, rekao je Predsjednik.

Podsjetio je kako rat u Bosni i Hercegovini kraju nije doveo NATO, američko i britansko bombardiranje srpskih položaja. „Rat u Bosni i Hercegovini, slobodu i mir, pravo na život donijela je Hrvatska vojska, Hrvatska kopnena vojska, vaša brigada i druge brigade. Ovo govorim zato što su te, sada davne godine, iza nas. Tamo se niste borili na tuđem i za tuđe nego ste se borili za hrvatsku sigurnost“, istaknuo je predsjednik Milanović.

 Rekao je kako je danas slušao prisegu mladih vojnika, za koju kaže kako je simbolička, koji su dobili crvene beretke. „Ovo je simbolička prisega koju je netko u vaše ime pisao razumom, ali i srcem. I u toj prisezi, u prvoj ili drugoj rečenici stoji da ćete biti vjerni, odani i na službi hrvatskom narodu, cijelom hrvatskom narodu. Ovo govorim zato što je sada vrijeme, ovoga puta ne oružjem, ne silom, ne vojnim sredstvima, da pomognemo svojoj braći u Bosni i Hercegovini, Hrvatima. Da im pomognete i vi svojim autoritetom koji ste se s njima borili i kojih ima mnogo među vama, jer to je jedini način. Oni bez vas ne mogu ništa, njihova prava se krše, njihovi interesi su zanemareni. Ako im sada ne pomognemo, druge prilike vjerojatno neće biti“, poručio je predsjednik Milanović.

„Još jednom od srca hvala. I stotinu hvala nije dovoljno onima koji su se borili i koji su pali sa svrhom i razlogom, punog srca, u borbi za državu koja nama sada služi kao ponos, ali i kao sredstvo, kao način, instrument i oružje da ostvarimo svoje interese. Ne budemo li se borili za svoje interese nitko nas se sjetiti neće“, zaključio je svoje obraćanje predsjednik Milanović čestitavši pripadnicima 4. gardijske brigade obljetnicu osnutka.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.