Premijer zahvalio svim pripadnicima 4. gardijske brigade, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su život dali za Hrvatsku

Premijer zahvalio svim pripadnicima 4. gardijske brigade, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su život dali za Hrvatsku

"Želim još jednom zahvaliti svim pripadnicima 4. gardijske brigade, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su život dali za Hrvatsku u najtežim danima Domovinskog rata", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković uoči Svečane akademije u povodu 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade.

"Drago mi je da smo danas u Splitu. 4. gardijska brigada je simbol hrvatske slobode. Osobito ovdje u Dalmaciji, ali i na drugim ratištima. Mislim da je ovo prava prigoda da evociramo sve što su oni dali za Hrvatsku i da njihovu tradiciju nastavlja moderna, suvremena današnja Hrvatska vojska slobodne Hrvatske", nastavio je premijer.
 
Kazao je da se, uoči svečane akademije koja će biti na Klisu, susreo s Gradskom organizacijom splitskog HDZ-a i kandidatom za gradonačelnika Splita Zoranom Đodašom. "On je kao nadstranački kandidat prihvatio suradnju s HDZ-om, najjačom političkom strankom u Hrvatskoj i županiji te, naravno, u gradu Splitu, i kani zajedno s nama pobijediti na ovim izborima u Splitu koji že se održati za, otprilike, dva mjeseca", rekao je Plenković.  
Dodao je da su izbore nepotrebno organizirali oni koji nakon godinu dana nemaju nikakvih postignuća ni rezultata i za to trebaju odgovarati.  
Smatram da oni koji su nepotrebno organizirali izbore samo godinu dana nakon što praktički nemaju nikakvih postignuća ni rezultata trebaju odgovarati za to. "Mi smo u izbornim ciklusima svake četiri godine i onaj tko dobije povjerenje i pritom ima stabilnu većinu, treba odraditi posao, a ne provocirati izbore nepotrebne, svako malo", rekao je, dodavši da će Đodaš i splitski HDZ, kao i svi oni koji će ga podržati, ponuditi rješenje, boljitak, razvoj i rješavanje svih onih pitanja koja znače kvalitetniji život Splićanki i Splićana.
 
Milanović bojkotira
 
Na novinarsko pitanje da će se na Klisu susresti s predsjednikom Republike, Plenković je kazao da je njegov dolazak na Klis bio ranije najavljen. "Mi smo najavili da ćemo doći na Klis, idemo radi pripadnika 4. gardijske brigade i njenog 31. rođendana", odgovorio je.  
"On je taj koji je bojkotirao. Imamo rusku agresiju na Ukrajinu koja traje više od 60 dana, ja sam mu službeno uputio dopis za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ako ikad ima neki izvanredni razlog da se ono sastane, onda je to ovaj slučaj. On više od 60 dana  bojkotira i ignorira zahtjev. On je taj koji bojkotira”, rekao je Plenković.  
Na pitanje što misli zašto je Milanović iznenada promijenio plan, rekao je: “Nemam pojma, što to mene briga. To nije predmet mog interesa”.  
Na upit novinara o imovinsko-pravnom sporu Grada Supetra i lokalne hotelske kuće "Svpetrvs hoteli",  premijer je rekao da država želi naći rješenje za tamošnje stanje.  
"Postoji Povjerenstvo koje vodi državni tajnik u MVEP-u te napor da država bude posrednik između ulagača i Bračana. Čovjeka svoj biznis napravio u Americi i svoje bogatstvo išao investirati na Brač. Postoje određena otvorena pitanja s Gradom Supetrom i država želi da se nađe rješenje, čak je i spremna s nizom aktivnosti pomoći da svi budu zadovoljni – i oni koji su investirali i oni koji žive na Braču i žele imati i nogometno igralište i vatrogasni dom koji se neki dan otvorio. Prema tome, nama je u cilju da Brač, kao jedna od najljepših turističkih destinacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Grad Supetar jako dobro funkcioniraju. To je ono što je bit. Zato ćemo mi pomoći. Treba poštovati propise", kazao je premijer.  
Kratko je komentirao i stanje s opskrbom plina u Hrvatskoj.
 
Hrvatska nema problema s opskrbom plina i grijanjem
 
“Mi smo dobri. Mi smo kao Vlada napravili najveći iskorak u smislu sigurnosti opskrbe plinom i energentima. Hrvatska ima LNG terminal na Krku, u Omišlju. Investirali smo 100 milijuna eura iz europskih sredstava, još 100 milijuna od države, a 35 milijuna su podijelili HEP i Plinacro.  
Ne samo da smo sada već tehničkom rotacijom digli kapacitete sa 2,6 milijardi metara kubičnih na 2,9, nego je LNG terminal na Krku prvi gdje se plin direktno tovari na kamione, ne samo da ide plinovodom prema Bosiljevu", rekao je Plenković dodavši da oko 57 posto konzumiranoga plina u Hrvatskoj upravo dolazi preko Krka. Ostalo, oko 21 posto je naša proizvodnja, a samo 22 posto je ruski plin koji dolazi iz Mađarske.
 
"U ovom trenutku Hrvatska nema nikakvih problema s opskrbom plina i grijanjem. Cijeli proces postupnog napuštanja energenata koji dolaze iz Rusije je nešto što mora ići u fazama. Nije situacija u svakoj članici EU i zato je važno da smo mi na vrijeme osigurali alternativni pravac nabave plina i zato smo mirni i smireni. Sve normalno funkcionira i tako će biti i dalje”, rekao je Plenković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.