Zrinska garda smotrom povijesnih postrojbi završila obilježavanje Dana Međimurske županije i Spomendana Zrinskih i Frankopana

Zrinska garda smotrom povijesnih postrojbi završila obilježavanje Dana Međimurske županije i Spomendana Zrinskih i Frankopana

Zrinska garda, u subotu, 30. travnja, u središtu Čakovca smotrom povijesnih postrojbi završila je obilježavanje Dana Međimurske županije i Spomendana Zrinskih i Frankopana Na smotri je sudjelovalo dvadesetak postrojbi  iz Hrvatske i Mađarske. Svečanost je otpočela misnim slavljem u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu koju je predvodio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, u koncelebraciji mnogobrojnih domaćih svećenika, a nastavljena je postrojavanjem na Franjevačkom trgu, mimohodom do Trga Republike te polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te spomenika Oproštaj u Starom gradu Zrinskih.

Za navik on živi ki zgine pošteno 

Za navik on živi ki zgine pošteno, geslo je pod kojima su živjela i u Bečkom Novigradu i umrla dvojica velikana, a do danas je sačuvano oproštajno pismo koje je prije smrti Petar Zrinski napisao svojoj je supruzi Katarini ,a koje je već godine 1671. prevedeno na nekoliko svjetskih jezika. Govorio je o tome župan Matija Posavec i ostali govornici, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde, europarlamentaka Sunčana Glavak, izaslanica Premijera, Vanda Babić, Galić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova i drugi, podsjećajući nazočne na hrvatske junake koji su život dali za slobodnu Hrvatsku.

Podsjetimo - izvornik pisma čuva se u arhivu Zagrebačke nadbiskupije i to je jedan od prvih hrvatskih tekstova koji je u svojim prijevodima skrenuo svjetsku pozornost na nepravdu počinjenu hrvatskome narodu.
To divno pismo dokazuje da je Petar bio junak i u smrti, kao što je bio i u životu, u njemu svjedoči i svoju vjeru i vjeru hrvatskog naroda, zato je dobro podsjetiti ga se u cijelosti.

Moje drago serce. Nimaj se žalostiti zverhu ovoga moga pisma niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikaj še naukupe tvojemu Bratcu. Danas smo mi jedan od drugoga serčeno proščenje uzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseči ako sam te v čem zbantuval ali ti se v čem zameril (koje ja dobro znam) oprosti mi. Budi bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan niti se plašim. Ja se ufam v Boga vsamogučega koji me je na ovom svitu ponizil, da se tulikaj še mene hoče miluvati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se) da se mi naukupa pred njegovem svetem thronušem v dike vekovečne sastanemo. Veče ništar ne znam ti pisati, niti za sina za druga do končanja našega siromaštva. Ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništar nej žalosti ar je to tak moralo biti. V Novom Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29 dan aprila meseca o sedme ore podvečer, leta 1671. Naj te Gospodin Bog s moju kčerju Auroru Veroniku blagoslovi.

Groff Zrini Petar

Vijence su zajednički položili župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, izaslanici Hrvatskog sabora i Vlade RH Sunčana Glavak i Ljubomir Kolarek, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Galić Babić, gradonačelnik grada Szigetvara dr. Peter Vass, te predstavnici Zrinske garde Čakovec predvođeni predsjednikom Đurom Belom, Matice hrvatske ogranka Čakovec i Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, nakon čega je uslijedio ceremonijalni program povijesnih postrojbi.

U čast i poštovanje prema stanovnicima Međimurske županije, te čestitajući Dan županije zapovjednici povijesnih postrojbi predali su prijavak županu Međimurske županije Matiji Posavcu, uz kojeg je bila i gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini te zapovjednik Zrinske garde Čakovec Davor Bratković. Uz Zrinsku gardu Čakovec, Dan Međimurske županije uveličali su Počasni zdrug međimurskih branitelja, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigetvara, Križevačka djevojačka straža, Ban Gašpar Alapić iz Zagreba, Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Kravat pukovnija Zagreb, Husarska garda Varaždinske županije, 10. satnija Ivanić Grada, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel, Krapinski ilirci, Samoborska narodna garda, Svetonedjeljska garda Petar II. Erdody, Turopoljski banderiji, Varaždinska građanska garda, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Hrvatski sokol Vinkovci i Hrvatski sokol Osijek i Žumberački uskoci.

Mač Petra Zrinskog ponos je Hrvatima Boke i poziv na jedinstvo hrvatskog naroda danas

Dojmljiv je bio govor Vande Babić Galić, koja je podsjetila i na ondašnje jedinstvo hrvatskog naroda, kojemu se pridonosili i Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, rekavši da su ini simboli žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine.

Dostojanstvo kojim su se rastali od  svojih sunarodnjaka i obitelji i danas budi u nama osjećaj dubokog poštovanja prema hrvatskim plemićima koji su gorljivo branili svoju domovinu i vodili hrvatski narod. Petru Zrinskom nije bilo teško otputovati u Perast, grad u Boki Kotorskoj, samo da bi svojim sunarodnjacima čestitao na velikoj pobjedi u glasovitom Peraškom boju, 15. svibnja 1656. kada su malobrojni Peraštani pobijedili Turke. Mač Petra Zrinskog i danas se čuva u peraškom gradskom muzeju, a o ushitu i radosti susreta Peraštana i Petra Zrinskog  zapisano je u starim dokumentima i danas nam svjedoči o čvrstoj povezanosti hrvatskog naroda i temeljnim identitetskim vrednotama koje smo danas skloni toliko ne isticati misleći da je takvo što zastarjelo i kao takvo nepoćudno.

No upravo su to vrijednosti koje moramo utkati u buduće generacije da bi na čvrstim temeljima gradili sigurnost i mir. Mač Petra Zrinskog i danas je ponos Hrvatima Boke, nit poveznice s matičnom domovinom i slavnim hrvatskim plemstvom, koje se poznavalo i susretalo, pomagalo i međusobno jačalo i tada kada su komunikacijske mogućnosti bile znatno slabije.

Iako živimo u drugima vremenima temelji koje su postavili Zrinski isti su: povezanost, uvezanost, zajedništvo, tradicija i duboka svijest o vrednotama koje smo unijeli u Europsku zajednicu. Bogata je naša povjesnica iz svakog kuta, a o tome svjedočite upravo vi u svojim odorama, koje bude u svakom od nas ponos na ono što jesmo: ponosni i svoji, uvijek s otvorenim srcem prema drugima, često i na svoju štetu.

No, plemenitost, srčanost i domoljubnost uz duboku vjeru, pokretali su nas u svim teškim vremenima i održali nas u zajedništvu povezane od Međimurja do Like, Damacije pa sve do Boke, u odori Bokeljske mornarice 809, koja je hrvatska povijesna postrojba i žao mi je što danas nisu tu da zajedno s vama, na čelu sa Zrinskom gardom odaju npočast hrvatskim velkanima i time vrate sjaj maču Petra Zrinskog i sjećanju a njegov slavni dolazak u Boku. - Riječi su Vande Babić Gaić, uz čestitku MVEP-a žiteljima Međimurja uz Dan Županije. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.